| Megtekintve: 3 966

Nannaethiops unitaeniatus – Abesszíniai pontylazac

TUDOMÁNYOS NÉV

Nannaethiops unitaeniatus

CSALÁD

Citharinidae

MÉRET

6,5 cm

°C

22,0-26,0 °C

°pH

6.0-7.5 pH

°Nk

6,0-12 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, rajhal

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

A nyúlánk testű hal oldalán egy sötét vonal fut végig az orrtól a farokúszó tövéig; ezt felülről fémes aranyfényű csík kíséri. Hátoldala zöldes sárgásbarna, hasoldala ezüstfényű aranysárga. Íváskor a hím szögletes hátúszója és a farokúszó felső része vörössé válik. A nemek meghatározása könnyű, főleg akkor, ha a kérdéses halak ivarérettek. Az ivarérett hímek kisebbek, élénk színűek és sokkal karcsúbbak s nőstényeknél.

Tartása és tenyésztése

Halunk számára a legjobban egy növényekkel jól beültetett akvárium felel meg, lehetőleg tompított világítással, alacsony vízszinttel. Egy fényesen megvilágított, gyéren növényesített tartályban gyakran félénk lesz és a színei sem az igaziak. Telepítsünk sok olyan növényt, amelyek a víz felületéig felnőnek, ezeken kívül még lehetőleg úszónövényeket is. Ezek segítségével lágy világítást valósíthatunk meg, ami a faj számára nagyon kedvező. A másik lehetőség az, hogy egyszerűen alig világítunk, és bár sok növényfaj így nem boldogul, de akadnak, melyek így is növekednek. Ilyenek az Anubias fajok (különösen azért, mert a hal élőhelyén – Afrikában – is ezek tenyésznek, lándzsás vizipáfrányt (Microsorum pteropus), jávai forrásmohát (Vesicularia dubyana) és sok Cryptocoryne faj, melyek tűrik az alacsony fokú megvilágitást. Dekorációnak nagyon alkalmas vasfa, vagy egyéb hasonló fa, sima sziklák, melyekkel meggyőző természetes hatást, búvóhelyeket hozunk létre, hogy ez az inkább félénk faj extra biztonságban érezhesse magát. A természetben halunk mindenevő, így akváriumban is elfogad mindenféle táplálékot, mint az apró gerinctelenek, algák és egyéb állati plankton, a legtöbb élő és a fagyasztott élelem. Mivel a faj félénk, közösakváriumban csak hasonló termetű békés halakkal tartsuk együtt.

Ritkán tenyésztik akváriumban.Ikrarakó. A kis tenyésztő akváriumot 26 °C-os lágy, savas vízzel (pH-ja 6,0-6,5, nK 0-5) töltsük fel. Ívatnövénynek a lándzsás vizipáfrány a legalkalmasabb, de jó a perlonvatta is. A vízet előzőleg tőzegen szűrjük át. A legjobb kondicióban lévő halak hímjei mutatják a legszebb színeket, ezeket érdemes kihelyezni a legteltebb nőstényekkel a tenyésztőakváriumba.Az ívás kezdetéig eltelhet néhány nap. Hajnalban kezdődik, ikráikat a növények vagy a perlonvattára szórják. A szülőket ívás után el kell távolítani a tartályból. Az ikrák mintegy 30-36 óra múlva kelnek ki, a szabadon úszás 2-3 nappal később következik be. Az ivadékok etetése az első pár nap papucsálatkákkal, férgekkel lehetséges, majd artémiával és micróval folytassuk.

Sajnálatos módon csak ritkán tűnik fel a hazai üzletekben, tenyészetekben a faj!

Elterjedési területe - térkép (map)

Nannaethiops unitaeniatus - Abesszíniai pontylazac elterjedési területe (Map)

Egyenlítői Afrika folyói, patakjai, Kamerun, Nigéria, Gabon, Kongói Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, több folyó rendszerben, beleértve a Kongót, a Nigert és a Crosst.

Egyéb elnevezések

Gyakran összekeverik a hasonló kinézetű Neolebias fajokkal.

syn: .

Eng: One-striped African characin, Oneline tetra, Onestriped african characin

Egyéb köznevei: Afrikansk enstribet karpelaks, Carp, Agbongbo-korfua, Niilintetra, Nannaethiops, Afrikanischer Einstreifensalmler, Niltetra.

Képek

Képek feltöltés alatt!

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Nyugat-Afrika
Niger
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-12

Frissítve:

2013-08-13 04:08

Katalógus ID:

No. 4041


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontylazacok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük