| Megtekintve: 2 177

Sphaerichthys selatanensis – Keresztsávos csokoládégurámi

TUDOMÁNYOS NÉV

Sphaerichthys selatanensis

CSALÁD

Osphronemidae

MÉRET

4-5 cm

°C

25-30 °C

°pH

4-6 pH

°Nk

0-5 Nk

HELYIGÉNY

60 liter

VISELKEDÉS

békés, félénk

TÁPLÁLÉK

mikroragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

összes szint

ÉLETTARTAM (év)

3-5 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Viszonylag kistermetű, megnyúlt arcorrú gurámifaj. Hátúszója a hát közepétől indul, farok alatt úszója pedig hosszan elnyúlik a hasoldalon. Alapszínezete barnás, amit csík-jellegű minta díszít. Ezek a sávok világosak, krémszínűek. Általában három hangsúlyos, függőleges irányultságú csíkot találunk testén: egyet a szem mögött, egyet a test középtájékán, és egyet e kettő között. Emellett a farktövön fordulhat elő még ilyen mintázat.

A faj nevét arról kapta, hogy e függőleges csíkokat egy hosszanti irányú, az oldalvonal mentén futó sáv is keresztezi. A farok alatti úszó bázisát nagyon gyakran szintén egy krémszínű terület kíséri. Foltokká tagolódott világos minta ezen kívül is előfordulhat. Az úszók gyakran tarkák, rivalizáló hímeknél akár piros és kékes árnyalat is megjelenhet rajtuk. A hímek hátúszója hegyesebb, mint a nőstényé, és valamivel karcsúbbak.

 

Összetéveszthető a maláj csokoládégurámival (Sphaerichthys osphromenoides). A legfőbb megkülönböztető bélyeg a maláj csokoládégurámiról hiányzó hosszanti keresztsáv, sőt, e faj nem rendelkezik sem a farok alatti úszó báziást kísérő világos területtel, sem pedig a test közepén és a szem mögött futó sávok közötti csíkkal! Emellett általában kevésbé hegyes az orra, és kevesebb világos mintát figyelhetünk meg rajta.

Tartása és tenyésztése

A keresztsávos csokoládégurámi csak ritkán fordul elő az akvarisztikában, nemzetségének egyik legkevésbé importált faja. Tartása sajnos nem egyszerű, csak gyakorlott akvaristáknak ajánlott, igényei a maláj csokoládégurámihoz hasonlítanak.

 

Lelőhelyén ún. feketevizű folyók lakója, ahol a víz savas, nagyon lágy és bomlástermékektől mentes. Akváriumban is ezt kell leutánoznunk, a kémhatást állítsuk be kb. 4,5-5,5 pH közelében. Gondozásukhoz a legtöbb csapvíz túl kemény, lehetőleg 5-6 nk-t ne lépje át a vízkeménység értéke, s ezzel összefüggésben a vezetőképesség is legyen alacsony. A medence erős szűrést igényel, hogy a víz teljesen tiszta maradjon. Érdemes a víztérfogat kb. 15%-át hetente lecserélni, de minimum kéthetente el kell végeznünk a részleges vízcseréket. A melegebb vizet kedveli, 26-28 °C között tarthatóak. Az áramlás legyen csekély, ugyanis olyan helyeken fordul elő fajunk, ahol nagyon kevés a vízmozgás.

 

Gondozásának egyik legnehezebb tényezője a halak erős stresszérzékenysége. Akváriumát olyan helyen kell felállítanunk, ahol kevés a zavaró tényező. Nem szeretik az erős megvilágítást, a tompított fényt kapjon az akvárium, esetleg használjunk úszónövényzetet. A vízinövényeket sűrűn ültessük, ez is búvóhelyeket nyújt halainknak, illetve természetes élőhelyükre emlékezteti őket. Használhatunk Cryptocoryne, Eleocharis, Blyxa, Hygrophila fajokat, illetve jávai mohát. A medencébe kerülhetnek még további búvóhelyet, félbevágott kókuszdióhéjak is. Talajnak vékony homokréteget használjunk, melyre bőségesen szórhatunk faleveleket, például tölgy, bükk vagy épp Tebang-levelet. Az aljzaton heverő levelek egyrészt további rejtekhelyeket nyújtanak halaink számára, másrészt természet közelibbé varázsolják akváriumunkat. Emellett a vízkémiai tényezők beállításában is nagy szerepük van: színezik és savanyítják a vizet. A levelekből kioldódó huminsavak egészségesek halainkra nézve.

 

Alapvetően nem csapatos halak, néhány példány számára már egy 60-65 literes akvárium is elegendő. Mégis ha lehetőségünkben áll, érdemes legalább 5-6 egyedet elhelyeznünk, ez fokozza biztonságérzetüket is. Egyfajos tartásmód ajánlott a leginkább, de ha társítani szeretnénk őket, akkor békés, nyugodt fajokat válasszunk, például kisebb csíkhalakat, razbórákat, apró termetű harcsákat. Betegségekre sajnos fogékonyak, főleg ha nem a számukra optimális környezetben tartjuk őket. A savas, meleg víz segít meggátolni a paraziták terjedését, ha azonban nem ennek megfelelően tartjuk őket, könnyedén elterjedhetnek a kórokozók halainkon. Leginkább a külső paraziták (pl.: darakór, bársonybetegség) és gombás fertőzések gyakoriak esetükben.

 

A kereskedésekbe kerülő állatok döntő többsége vadbefogásból származik, az akvaristákhoz sokszor nagyon megviselt állapotban jutnak, ezért is igényel gyakorlottságot ezeknek az egyedeknek a tartása. Etetni őket leginkább élő eleséggel érdemes, úgy, mint szúnyoglárvák, artémia, cyclops, grindál, de a túletetést kerüljük, mert a hízásra hajlamosak. A fagyasztott tápokra általában rászoktathatóak, a műeleségeket azonban néha vonakodva fogadják.

 

Tenyésztésük nem egyszerű, csak ritkán jár sikerrel, ennek egyik oka a vadonfogott példányok megviselt állapota. Ha jó körülmények között tartjuk halainkat, és megerősödtek, akkor már járhatunk sikerrel. Anyai szájköltők, mely a labirintkopoltyúsok között igen nagy ritkaság, rajta kívül csak a maláj csokoládégurámira jellemző! Legjobban párban szaporíthatók, vagy érdemes elkülönítenünk egy szép hímet egy teltebb nősténnyel, vagy eleve párban tartanunk halainkat egy dús növényzetű akváriumban. A tenyészakvárium vizének kémhatása legyen pH 6 körüli, nagyon lágy és tiszta. Tömjük tele vízinövénnyel, leginkább jávai mohával. Ha csak a pár van jelen, és megtörténik az ívás, akkor egészen a kishalak kiköpéséig bent hagyhatjuk a szülőket, a hím erősen védelmezi a forgató nőstényt és területüket. Ha több hal társaságában történik ívás, és észrevesszük a forgató nőstényt, akkor őt egyedül érdemes elkülönítenünk, a lehető legnagyobb óvatossággal. Ilyenkor tanácsos valamilyen edénnyel kimerni őt, hogy ne kelljen a vízből kiemelni.

 

Gyakran előfordul, hogy a nőstény lenyeli az ikrákat, ezért az első 3-5 napban fokozott nyugalmat kíván. A forgatás nagyátlagban két hétig tart, hőmérséklettől függően pár napot elhúzódhat. Ez idő alatt nem érdemes etetni a nőstényt, alapesetben nem is táplálkozna, ha viszont mégis enni akar, akkor sajnos le fogja nyelni (vagy kiköpi) az utódait. Bőven elég a kishalak eleresztése után kondicionálnunk őt. A kikelő kishalak viszonylag fejlettnek számítanak, apró szájuk ellenére a frissen kelt artémiát is elfogadják. Napi többszöri etetés, és gyakori vízcsere mellett aránylag jól fejlődnek, egy hónapos korukra már formájukban és színeikben is kezdenek a szülőkre emlékeztetni. Az ivadékok még inkább érzékenyek a betegségekre, melyek könnyen az egész állományra nézve végzetesek lehetnek. A nevelő akvárium fedele legyen jól záródó, hogy labirintszervük egészségesen fejlődhessen.

Elterjedési területe - térkép (map)

Sphaerichthys selatanensis - Keresztsávos csokoládégurámi elterjedési területe (Distributions map)
Sphaerichthys selatanensis - Keresztsávos csokoládégurámi elterjedési területe (Distributions map)

Kizárólag az indonéz Borneó szigetén őshonos, elsősorban Kalimantan déli területein. Vízinövényekkel sűrűn benőtt, lassú folyású, fekete vizű folyók lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Sphaerichthys osphromenoides selatanensis.

Eng: Crossband chocolate gouramim Cherry chocolate gourami.

Egyéb köznevei: Kreuzstreifen-Schokoladengurami, Streifen-Schokoladengurami, Raitarihmakala, Tyndbåndet chokoladegurami.

.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Biológiai jellemzők:
Testmérete: kicsi (0-5 cm)
Viselkedése: békés
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: sűrűn beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

  • Horst Linke: Labyrintfische
  • https://www.seriouslyfish.com/species/sphaerichthys-selatanensis
  • http://www.tropical-fish-keeping.com/crossband-chocolate-gourami-sphaerichthys-selatanensis.html#sthash.7kj5kT5b.dpbs
  • http://www.aqualifeleyland.co.uk/gouramichoc.html

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2018-08-08

Frissítve:

2018-08-28 02:08

Katalógus ID:

No. 9432


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Labirintkopoltyús halak kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük