| Megtekintve: 6 431

Hypsophrys nicaraguensis – Nicaraguai tarkasügér

TUDOMÁNYOS NÉV

Hypsophrys nicaraguensis

CSALÁD

Cichlidae

MÉRET

20 cm

°C

24,0-27,0 °C

°pH

6,5-8,0 pH

°Nk

0-20 Nk

HELYIGÉNY

200 liter

VISELKEDÉS

hasonló méretű halakkal viszonylag békés

TÁPLÁLÉK

ragadozó

HOL TARTÓZKODIK?

felső és középső szint

ÉLETTARTAM (év)

10-15 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem értékelt

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagy méretű Cichlida, nagy akváriumba való. A teste viszonylag magas, oldalt közepesen lapított. A fej nagy, a száj egy kissé alsóállású. Hosszúsága (vadon élő példányokra vonatkozik): a hímé 30 cm-ig, a nőstényé 20 cm-ig, ezeket a méreteket azonban akváriumban aligha érheti el. Végleges színezetét csak egyéves korában kapja meg. A fej szürkészöld, a kopoltyúfedők fémeszöld csillogásúak. Az oldalak szép aranysárgák, minden egyes pikkely tövén egy kis sötét folt látható. A hímek „váll”-át nagy, pipacsvörös folt díszíti. A kopoltyúfedőktől egészen a faroktőig mélyfekete csík húzódik, amely az idősebb hímeken fokozatosan eltűnik. Nagyon szépek az úszók, általában sárgák, sugaraik narancsszínűek, a szélük kék. A hasúszók világoskékek, a végük fehér, a hím hátúszója élénk fémzöld, a hasúszók valamivel sötétebbek.

Tipikus Cichlidae-formájú sügérféle, feje nagyobbacska. A hímek úszói megnyúltabbak. Feje ezüstszürke, testének alapszíne sárgás, karakteres fekete sáv húzódik az oldalvonal mentén. A nőstények sárga színe gyengéb, viszont egy alfahímnek még a torka is karkteriktikusan besárgul, akárcsak a Thorichthys meekii-nél.

Tartása és tenyésztése

Sem a hőmérsékletre, sem a víz összetételére vonatkozóan nincsenek különösebb igényei; hőmérséklet: 25-26 C° körül. Ajánlatos a rendszeres időközönkénti részleges vízcsere, mert az állat falánk, s élénk az anyagcseréje, emellett erős külső szűrést alkalmazzunk. Leginkább növényeket fogyaszt, táplálékát szívesen veszi a fenékről. A szokásos élőeleségen kívül feltétlenül szüksége van növényi táplálékra, növényi anyagot tartalmazó eleségtablettákat. is elfogad. Tenyésztése nagyjából ugyanúgy folyik le, mint az aljzatokra költő többi Cichlidáé azzal a különbséggel, hogy az ikrákat szeretik homokos talajra lerakni. Az ikrák nem tapadósak, hanem legyezgetés közben ide-oda gördülnek. Az ikrák gondozása futólagos; a nőstény csak hébe-hóba végzi. Az ivadékok fölnevelése ugyanúgy történik, mint a többi Cichlidáé.

Békésebb bölcsőszájúnak számít, így jól társítható nagyobbacska lazacokkal, sügérekkel és harcsákkal! Íváskor területvédő ugyan, de egyes agresszívebb fajoknál sokkalta békésebb, jobban alkalmas otthoni tartásra, mint mondjuk a Cichla monoculus vagy ocellaris, de még a citromsügérnél is!

Tartása nem bonyolult, a sügérek közt nem számít óriásnak. Békés természetének hála jól társítható sok féle Cichlidával. Színezete pompássága méginkább indokolja, hogy minél több sügértartó megismerkedjen vele. Táplálása egyszerű, száraz sügéreledelekkel vagy különféle húsokat, garnélát, halat, valamint növényi tápanyagot tartalmazó házi mixekkel is egyaránt etethető. Az erős szűrésre azért ügyelni kell, továbbá erős gyökerű növényeket válasszunk, nehogy kiássa őket. Akár nagyobbacska lazacfélékkel is egyberakhatjuk (caduo, tányérlazac, nyúllazacok)!

Tenyésztése sem problémás, üregekbe helyezik ikráikat, amiket a szülők őriznek, legyeznek és később a kishalakat is nevelik. Az ivadékok nem túl nagyok, viszont akár a 400-at is elérheti számuk! Artemiával jól indíthatóak. Ha több nőstényt gondozunk, további példányok is beszálnak az ivadékok gondozásába!

Elterjedési területe - térkép (map)

Nicaraguai bölcsőszájú hal - Hypsophrys nicaraguensis elterjedési területe (distribution map)

Costa Rica, Nicaragua. Elsősorban folyókban él, főleg az idősebb példányok.

Egyéb elnevezések

syn: Cichlasoma balteatum, Cichlasoma nicaraguense, Cichlasoma spilotum, Copora nicaraguensis, Herichthys nicaraguensis, Heros balteatus, Heros nicaraguensis, Hypsophrys unimaculatus.

Eng: Butterfly cichlid, Moga, Nicaragua cichlid, Nicaraguense, Spilotum, Macaw Cichlid.

Egyéb köznevei: Nicaragua-cichlide, Turkoosikirjoahven, Nicaragua-Buntbarsch, Moga amarilla.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés
Viselkedése: kissé agresszív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: ragadozó
Ált. tartózkódási vízréteg: felső szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-10-09

Frissítve:

2017-09-02 08:09

Katalógus ID:

No. 4198


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Sügérfélék (115) | Amerikai sügérek (57) | Afrikai sügérek (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (131) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Amerikai sügérek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük