A kategóriában 9 bejegyzés található

Kategória leírása

Afrika, a fekete kontinens.

Állatvilága e földrésznek egyszerűen lenyűgöző, olyan karakteres fajok élnek itt, mint sehol másutt a világon. Nincs olyan ember, aki kapásból ne tudná sorolni egy kisebb állatkert számára is elegendő fajok gyűjteményét, melyek mind e földről származnak. De mi a helyzet a növényekkel? Bizony csak kevesek ismerik kellő alapossággal Afrika vegetációját. Ugyan pár jellegzetes fajt biztosan fel tudnánk sorolni melyek Afrikában vagy a környező szigetek egyikén honosak (például majomkenyérfa, Zamioculcas). De vajon hányan ismerik például a kongói esőerdők óriásfáját, a Sapeli-fát?

Nincs ez másként a víz alatti vegetációval sem, mely oly változatosságokat tud ölteni, mint sehol másutt. A tavaktól kezdve a gyorsan folyó patakokon át a hömpölygő óriásfolyókig számtalan élőterület adódik a víz alatti és a mocsárvilág fotoszintetizáló lakói számára.

Minden bizonnyal leginkább az Anubias-genus tagjai jellemzik akváriumainkban Afrikát, melyek kiváló vízinövények, ugyanis alig néhány al képes kárt tenni bennük, és rendkívül strapabíróak. Tűrőképességüket az is alátámasztja, hogy a természetben sokszor víz fölött nőnek, illetve csak egy részük kerül állandó vízborítottság alá, de hibátlanul megélnek, sőt, vígan hajtanak teljesen elmerített (submers) állapotban is. A nagyon kedvelt Bolbitis és Aponogeton-fajok is afrikai elterjedésűek...