| Megtekintve: 11 088

Nymphaea lotus – Törpe tündérrózsa

LATIN NÉV

Nymphaea lotus

CSALÁD

Nymphaeaceae

MAGASSÁGA

40-70 cm

°C

22-26 °C

°pH

5,5-8 pH

°Nk

5-20 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

TALAJTÍPUS

agyagos talaj, sóder, kvarchomok

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

közepesen magas, gyökerén

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

hátsó zóna

FÉNYIGÉNYE

közepes

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Leveleinek alakja kerek vagy lándzsa alakú lehet, kifejletten terebélyesek, a víz felszínén terülnek el. Rendkívül hosszú, húsos nyélen ülnek, melyek a talajban nyugvó tövéből indulnak. Gyökerei valamivel gyengébbek. Több színváltozata is létezik, a legismertebb a zöldes árnyalatú, illetve a bíborvörös variáns. A kereskedésekben gyakran csak a kemény héjú gumóját árusítják, mely rendkívül ellenálló, elültetve hamar fejlődésnek indul. Virága fehér színű.

Tartása és szaporítása

Sokak által kedvelt, és viszonylag könnyen is gondozható, rendkívül impozáns vízinövény. Bár Ázsiában is élnek őshonos populációi, legfőbb elterjedési területe Afrika vizeire esik, inkább a lassan mozgó vagy állóvizek lakói. Akváriumokban is hamar elkezdenek növekedni és a felszínre is felfekvő leveleket képeznek. Ha azt szeretnénk, hogy ne árnyékolja be az egész medencét, vagy éppen inkább középtéri növényre vágyunk, érdemes a nagy, felszínre törekvő leveleket a levélnyéllel együtt mihamarabb eltávolítani. Ha a nagy leveleket lemetszettük, a növény egy ideig kisebb marad, talajhoz közeli leveleket fejleszt. Ez különösen a piros levelű változatnál rendkívül látványos, mely önálló növényként remekül kiegészít egy zöld összeállítást.

 

Nem különösebben kényes, csapvízben is gondozható, bár kedveli a lágyabb, semleges körüli kémhatású tartóközeget. Kedveli a sok fényt, de már egy átlagos akváriumi világítás mellett is megmarad. Természetesen a CO2 pótlása vagy tápoldatozás e növény fejlődését is elősegíti, de számára a legfontosabb a talajból felvehető tápanyag, hiszen ehhez gyökerein keresztül jobban hozzá tud jutni. Tanácsos valamilyen növényi táptalajt, táptablettát elhelyezni az aljzat alá. Aljzatból érdemes apróbb szemű sódert, kvarchomokot választani.

 

Paludáriumban vagy nyitott akváriumban is gondozható, ha meghagyjuk a felszínre törekvő leveleket, akkor akár még virágozhat is, gyönyörű fehér virágzatot fejleszt. Leveleit lehetőleg óvjuk a rá csöpögő víztől. Kerti tavi tartásra nem alkalmas, mivel trópusi növény és legalább 22-23 °C-t igényel egész évben. Gyakran találkozhatunk azzal a variánssal is, mely alapvetően zöldes színű, és rajta bíbor-gesztenyebarna foltok jelennek meg.

 

A halak döntő többsége nem bántja, alig egy-két olyan akváriumi növényevő fajt ismerünk, mely kárt tehet benne. Gyönyörű látványossága lehet a legtöbb kellően nagy akváriumnak, tartásába érdemes belevágni! Legkönnyebben tőosztással szaporíthatjuk. Vízinövény-kertészetekből rendszeresen beszerezhető.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Fő elterjedési területe Nyugat-Afrika, de a fekete kontinensen számos helyen előfordul, megtalálható többek között Szenegálban, Gambiában, Guineában, Libériában, Ghánában, Elefántcsontparton, Beninben, Nigerben, Nigériában, Kamerunban, Szudánban, Kongóban, Angolában, Etiópiában, Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ugandában, Kenyában, Tanzániában, Zambiában, Malawiban, Mozambikban, Zimbabweban, Dél-Afrikában, Namíbiábanm Szváziföldön, Botswanában, Szomáliában, Egyiptomban és Madagaszkár szigetén is.

Emellett természetes előfordulási helyei kisebb számban Ázsiából is ismertek, például Kínában, a Sínai-félszigeten, Indiában, Pakisztánban, Srí Lankán, Myanmarba, Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Vietnámban, Malajziában és Indonéziában is felbukkanhat.

 

Mesterségesen behurcolták Amerikába, pl.: Guyanába, Surinameba, Hawaiira, Costa Ricába, Panamába, Kolumbiába, Brazíliába, Venezuelába és az USA-ba is. Szintén emberi terjesztésből eredő állománya található meg Mauritiuson és Taiwanban is.

Egyéb elnevezések

Vörös tigrislótusz

syn: Castalia edulis, Castalia lotus, Castalia magnifica, Castalia mystica, Castalia pubescens, Castalia rubra, Castalia sacra, Castalia thermalis, Leuconymphaea lotus, Leuconymphaea rubra, Nymphaea aegyptiaca, Nymphaea coteka, Nymphaea dentata, Nymphaea devoniensis, Nymphaea edulis, Nymphaea esculenta, Nymphaea hypotricha, Nymphaea leucantha, Nymphaea ortgiesiana, Nymphaea reichardiana, Nymphaea rubra, Nymphaea sagittata, Nymphaea termalis, Nymphaea zenkeri

Eng: White Egyptian lotus, tiger lotus, white lotus, Egyptian white water-lily

Egyéb köznevei: Tigerlotus, loto tigre, nenúfar blanco egipcio, Lotier d’Égypte, Lotus tigré, lotos tygrysi, lotos egipski, Grzybienie egipskie, lekno lotosové, Egyptisk vitlotus

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Arab-félsziget
Pakisztán
Dél-Ázsia
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Kelet-Ázsia
Kína
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Zambézi
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Kelet-Afrika
Egyéb nagy tavak
Madagaszkár
Dél-Afrika
Biológiai jellemzők:
közepes(20-50 cm)
nagy (50-100 cm)
közepes növekedésű
közepes tápanyagigényű
magas tápanyagigényű
átlagos keménységű
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
sóder talaj
agyagos talaj
hátsó zónába ültetendő
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Larousse: Halak és akváriumok

http://www.catalogueoflife.org/col/details/species/id/9e02b51c66b8c626d822c0faf5dbfa12

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=47

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-08-18

Frissítve:

2018-01-28 10:01

Katalógus ID:

No. 5017


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Afrikai növények kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük