A kategóriában 12 bejegyzés található

Kategória leírása

Az amerikai kontinens vízinövényei

Amerika növényvilága rendkívül változatos.

Észak-Amerikában rendszeresen megtalálhatjuk a különböző hínárféléket, kozmopolita valiznériákat, de kiemelendőek a floridai mocsárvilág (Everglades) speciális növénytársulásai. Itt rendkívül sokféle vízen lebegő vagy a mocsári életmódhoz alkalmazkodott vízinövénnyel találkozhatunk. A változatos élőhelyek egyben a növényvilág gazdagságát is jelentik. E kontinens fajgazdagságának köszönhetjük például a tündérhínárokat, tóalmákat, bakopákat is.

Délebbre haladva, a trópusok irányába, számtalan más fajjal is találkozhatunk. Mexikóban és Közép-Amerikában a különböző moszatok is nagy kiterjedésű legelőket nyújtanak a növényevő halak számára (a moszatok és algák valójában nem is növények, még csak nem is eukarióta élőlények, hanem a fejlettebb protoctiszták körébe tartoznak, bár némelyikük besorolása máig vita tárgyát képezi szakértők között is). Emellett hínárokkal, békalencse-fajokkal, vízijácinttal szinte bárhol találkozhatunk. A díszhaltenyésztők egyik kedvenc növénye, a tüskehínár, szintén jobbára közép-amerikai elterjedésű.

Dél-Amerika, a zöld pokol. Ez a név nem véletlen, bár kétségkívül az egyre zsugorodó, de azért manapság is meglehetősen impozáns esőerdőkre vonatkozik. Ettől függetlenül a víz alatti vegetáció népességéről sem feledkezhetünk meg, ugyanis a fényigényes, de pompás színekben játszó papagájvirágok (Alternanthera sp.) jó része és az Echinodorus-genus majd összes tagja innen származik. Egyes helyeken e növények szinte kész víz alatti dzsungelt hoznak létre, virágzatukat pedig a sekélyebb régiókból víz fölé emelkedve hozzák.