| Megtekintve: 5 503

Echinodorus cordifolius – Szívlevelű kardfű

LATIN NÉV

Echinodorus cordifolius

CSALÁD

Alismataceae

MAGASSÁGA

120 cm

°C

20-25 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

2-14 Nk

HELYIGÉNY

350-400 liter

TALAJTÍPUS

sóder, kvarchomok

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

tápanyagigényes, főleg gyökerén keresztül

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

hátulsó zóna

FÉNYIGÉNYE

magas

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Nagy termetű, impozáns mocsári növényfaj, nem ritkák az egy métert is jócskán meghaladó méretű példányok. Levelei, melyek 25 cm hosszúak, és akár 15-20 cm szélesek is lehetnek hosszú és erős, ellenálló levélnyeleken ülnek. A levéllemezek színe üdezöld, formája tojásdad. Ez már mindjárt meg is magyarázza, hogy miért sorolhatjuk a szívlevelű kardfüvet az ún. tojáslevelű kardfüvek csoportjába. A leveleknek az ilyesfajta meghatározású kinézete leginkább emers módon érvényesül.

 

Fehér színű virágait csak vízen kívül hozza, ehhez egy indaszerűen megnyúló szárszerű képződményt fejleszt, mely a felszín felé tör. Ezen egyébként virágok mellett kis növénykék is fejlődhetnek, melyek biológiai szempontból az anyanövény klónjai. E szárak gyakran visszahajolnak, ilyenkor a kis növények maguk is legyökerezhetnek, egyébként megerősödve leválaszthatóak.
Ha a növény nem megfelelő körülmények közé kerül, leveleinek egy része elfeküdhet a talajon. Gyökérzete is viszonylag erős, szerteágazó.

Tartása és szaporítása

Rendkívül látványos vízinövény, kiválóan alkalmas például bemutató akváriumokba. Ügyeljünk rá, hogy minél nagyobb akváriumba kerüljön, itt is leginkább a medence magassága számít. Ha alacsony akváriumba kerül, levelei kinőnek a vízfelszín fölé, ahol a tető miatt korcsosulhatnak, a világítás miatt pedig meg is éghetnek. Remekül alkalmas paludáriumokba is, hiszen ha töve víz alatt van, de levelei már víz fölött, számára az is megfelel.

 

Összességében véve a növény nem számít túl kényesnek, de igényeit szem előtt kell tartani, érdemes némi gyakorlatra előbb szert tenni. Az intenzív (akár napi 11-12 óra) világítás nagyon fontos az egészséges fejlődéséhez, akárcsak a megfelelő tápanyagellátás. Első sorban gyökerein át vesz magához tápanyagokat, így nagyon hasznos, ha a talaj alá tápsót helyezünk (a vízben oldott tápoldatok is hasznosak, akárcsak a CO2, bár ennek mesterséges pótlása nem létszükséglete). Gyakrabban előfordulhat akváriumokban a vashiány, hogyha nem kap megfelelő tápozást. Ha a tápanyagok vagy fény nem megfelelő számára, levelei megsárgulnak, lyukasodnak és tönkremennek. Az elfekvő leveleket érdemes levágni (mindig a levélkoszorú belső tagjait hagyjuk meg, a külsőket pedig minél kisebb sebzési felülettel távolítsuk el), ezzel erősödik maga a növény is. A talajréteg legyen vastag, hogy tekintélyes gyökérrendszere is megfelelően fejlődhessen.

 

Kedveli a lágy, enyhén savanyú vizet. Leveleiben csak kevés növényevő hal (pl.: tányérlazacok, tiofil márnák) szokott kárt tenni. Szaporítása magról is lehetséges, bár ez nem egyszerű feladat. Sokkal könnyebb a külső jegyei bemutatásánál említett indaszerű száron növekvő fiatal növényeket – megerősödésük után – leválasztani és elültetni. A leválasztott példányoknál már a leveleknek és a gyökereknek is elég fejlettnek kell lenniük, hogy önálló életfolyamatait teljes egészében biztosítsák.

 

Több akváriumi, kitenyésztett változata is van, ezek gyakran kényesebbek az alapfajnál. A gyakrabban hozzáférhető változatok egyike a márványmintájú levelekkel rendelkező Echinodorus cordifolius “Marble Queen”.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Mexikóban és az Amerikai Egyesült Államok déli – délkeleti vidékén honos. Lápos, mocsaras területek lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Alisma cordifolium, Echinodorus fluitans, Echinodorus ovalis, Echinodorus radicans, Echinodorus schlueteri, Sagittaria cordifolia, Sagittaria radicans 

Eng: creeping burrhead, radicans sword

Egyéb köznevei: Herzblättrige Schwertpflanze

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Közép-Amerika
trópusi
Észak-Amerika
ÉA-trópusi
Ázsia
Biológiai jellemzők:
óriás (nagyobb 100 cm-nél)
közepes növekedésű
magas tápanyagigényű
átlagos keménységű
kemény és ellenálló
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
sóder talaj
hátsó zónába ültetendő
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Larousse: Halak és akváriumok

http://www.catalogueoflife.org/col/details/species/id/e22ff59ab4ef0b3d8b232767f3610114

http://www.godivizinoveny.hu/echinodorus.html

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-01-26

Frissítve:

2018-03-22 10:03

Katalógus ID:

No. 4974


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Amerikai növények kategória fajböngésző

jjhgh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük