| Megtekintve: 8 095

Echinodorus uruguayensis – Uruguayi kardfű

LATIN NÉV

Echinodorus uruguayensis

CSALÁD

Alismataceae

MAGASSÁGA

50-60 cm

°C

20-24 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-12 Nk

HELYIGÉNY

180 liter

TALAJTÍPUS

tápanyagban gazdag finom kavics

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

magas, gyökerén és levelein

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

hátsó zóna

FÉNYIGÉNYE

magas

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Igen szép akváriumi növény. Hosszú, lándzsa alakú levelei mindkét végükön elhegyesedők, alul nyélbefutók; szélességük elérheti a 4 cm-t, a növény maga az 55-60 cm magasságot. A világoszöld levelek kardszerűen visszahajlanak. Erőteljes levélerük a levél alapjánál és valamennyire feljebb is szétágazik. Az emers tövek (igen alacsony vízben és erős felső megvilágításban fejlődnek) hármas virágörvökből álló — olykor 1 méter magasra is a víz fölé emelkedő — fürtös virágzatot hoznak. Szobaakváriumban virágzat ritkán fejlődik, akkor is csak víz fölött. Helyette a rhizómából hosszú indán leveles hajtást hoz, amely függőlegesen vagy ferdeszögben nő a víz felszíne felé.

 

Számos variánsát tenyésztették már ki, köszönhetően annak, hogy maga a növény is nagyfokú változatosságot mutat. Jónéhány ilyen variánst külön nevekkel is ellátnak.

Tartása és szaporítása

Impozáns, gyönyörű kardfűfaj, mely szemet gyönyörködtető látványt nyújt biotóp és akár még társas akváriumokban is. Rendkívül természetes hatást kelt (szemben néhány keresztezett változatával). Arra ügyeljünk, hogy elég magas akváriumba kerüljön, hogy érvényesülhessen. Természetes élőhelyén is legfőképp víz alatti életmódot folytat, emers formája ritkaság. Levelei viszonylag ellenállóak, kevés hal tud csak kárt tenni bennük.

 

Fényigénye viszonylag magas, napi 11-12 órát bátran világítsunk. Tápozni is érdemes a megfelelő fejlődés érdekében (érdemes vastartalmú tápot választani, aljzat alatti tápsók is hasznosak lehetnek). Külön CO2-trágyázást nem igényel, bár mindenféleképpen hasznos lehet. Jól fejlődik enyhén savanyú vízben, a keménységre jellemzően nem annyira érzékeny. Átlagos akváriumi hőmérsékleten is tartható, de kifejezetten előnyös számára a 22-24 °C körüli hűvösebb víz! Fűtetlen medencékben is bátran gondozható. Aljzat gyanánt érdemes sódert, kvarckavicsot választani, melyek szemcséi közt jól fejlődhetnek gyökerei. A talajréteg legyen vastag, mivel tekintélyes gyökérrendszert fejleszt. Kerüljük a hirtelen vízminőség-változásokat.

 

Szaporításakor egy járulékos hajtását a talajhoz húzzuk, a növénykét kavicsokkal vagy üvegtűvel lerögzítjük, s meggyökeresedése után akár el is választhatjuk az anyatőtől. Sokkal kevésbé kényes, mint a különböző mesterségesen keresztezett variánsok!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Amerikában honos növény, megtaláljuk többek között Brazíliában, Argentinában, Chilében, Paraguayban és Uruguayban is.

Egyéb elnevezések

syn: Echinodorus africanus, Echinodorus aschersonianus, Echinodorus barthii, Echinodorus grandiflorus, Echinodorus martii var. uruguayensis, Echinodorus horemanii, Echinodorus janii, Echinodorus multiflorus, Echinodorus opacus, Echinodorus osiris, Echinodorus portoalegrensis, Echinodorus veronikae, Echinodorus viridis

Eng: Red hormanii.

Egyéb köznevei: šípatkovec uruguayský, Uruguay schwertpflanze, Kapeamiekkakasvi, Żabienica Amazońska, Amazonas-Schwertpflanze, Amasonas sverdplante, Espada Del Amazonas, Amazonsvärsdsplanta.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Paraguay
Bolívia
Déli kúp
Argentína
Andok orsz.
Chile
Biológiai jellemzők:
nagy (50-100 cm)
közepes növekedésű
magas tápanyagigényű
átlagos keménységű
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
sóder talaj
hátsó zónába ültetendő
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Katalógusba került:

2011-02-24

Frissítve:

2018-03-22 09:03

Katalógus ID:

No. 5010


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Amerikai növények kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük