| Megtekintve: 10 616

Hygrophila difformis – Vízi petrezselyem

LATIN NÉV

Hygrophila difformis

CSALÁD

Acanthaceae

MAGASSÁGA

50-70 cm

°C

24-29 °C

°pH

6-7,5 pH

°Nk

0-20 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

TALAJTÍPUS

homok, sóder, kavics (ritkán úszónövény)

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

közepes, gyökerén és levelén

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

középső-hátsó zóna

FÉNYIGÉNYE

magas

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Könnyen felismerhető, nehezen összetéveszthető növényfaj. Gyönyörű üdezöld, erősen tagolt, osztott levelekkel rendelkezik, melyek hossza elérheti a 10 cm-t is. A levelek erős fogazottsága miatt hasonlít a petrezselyem levelére, ezen a hasonlóságon alapul találó magyar megnevezése is. Szára vékony, törékeny.

 

Emers formában teljesen másképp néz ki a növény. Levelei csak néhány centiméteresek, sötétebb zöldek, és minimális tagoltság (inkább csak fűrészes levélszél) jellemzi őket, megerősödött szárral. Víz fölött a levelek és a szár is apró gyantakiválasztó mikroszőrökkel rendelkezik, így maga a növény ragad, de egyben segíti a vízhatlanítást. Virágot vízen kívül hoz, ez fehér színű.

 

A két forma között oda-vissza alakulás figyelhető meg, egyrészt a megvilágítás (természetben a nappali órák) mértékétől, másrészt értelem szerűen a vízborítottságtól függően.

Tartása és szaporítása

Rendkívül dekoratív, evégett nagyon kedvelt vízinövény, a legtöbb állatkereskedésben beszerezhető, nagy mennyiségben termesztik. Gondozása alapvetően nem problémás, kevésbé gyakorlott akvaristák is megpróbálkozhatnak vele, csak néhány kitételre kell ügyelni.

 

Magas fényigénnyel rendelkezik, ahhoz, hogy szép növényünk fejlődjön, erőteljes megvilágítást igényel, akár napi 12 órát is bátran világítsunk. Gyenge fény mellett hajlamos felkopaszodni. A meleg vizet kedveli, különösebb gond nélkül tartható jóval 30 °C fölött is, de egy átlagos 25-26 °C-os medencébe is alkalmas. A víz kémiai tulajdonságaival szemben nem nevezhető kényesnek, de kedveli az enyhén savanyú, lágy vizet (de persze csapvízben is tarthatjuk). Tápanyagigénye közepesnek mondható. Tartható külön tápozás nélkül is ugyan, de gyors növekedésével és pompás küllemével hálálja meg, ha kap néha valamilyen tápsót, tápoldatot. Elsősorban gyökéren keresztül veszi fel a számára szükséges tápanyagokat (használhatunk például táptablettát, tápsótalajt), a leveleken való felvétel kismértékben játszik szerepet.

 

Ha megtalálta a számára ideális feltételeket, nagyon gyorsan növekszik, hamar eléri, sőt túlnövi a vízfelszínt, így valamelyest konkurense is az algáknak a tápanyagokért vívott harcban. Arra azonban okvetlenül ügyeljünk, hogyha nem a legoptimálisabbak a körülmények, és növényünk fejlődése belassul, könnyen megtelepednek különböző algák a levelein, tönkretéve azokat. Úszónövényként is használható, bár arra számítsunk, hogy egy idő után igyekszik gyökereket verni.

 

Az akváriumban inkább a hátsó zónában ültessük el, termetes várható mérete miatt. Remekül mutat, ha az akvárium hosszát nézve középen, a hátsó régióban kerül elültetésre. Szára törékeny, óvatosan bánjunk vele! Levelei lágyak, így a növényevő halak számára ínyencfalatnak számítanak, olyan fajok mellé kerüljön, amelyek nem tesznek kárt jelentősen a növényekben. Érdemes legalább 100 liter űrtartalmú akváriumot beüzemelni számára, hiszen aránylag nagy méretet érhet el. Szaporítani elsősorban a hajtások dugványozásával lehet. Vagy az oldal-, vagy a csúcshajtást kell egy éles pengével, ollóval leválasztani, majd elültetni. Így gyorsan hatalmas bokrokat alkothat, az amúgy is gyorsan fejlődő növény.

 

Korábban Synnema triflorum néven is ismerték, ez azonban mára a Hygrophila triflorum faj tudományos neve, mely nem azonos a H. difformissal. Szintén téves elnevezése a “wisteria” – ezt láthatjuk angol nevében, de korábban nálunk is sokan használták e nevet a vízi petrezselyemre, tévesen. A Wisteria nemzetséghez ugyanis olyan növényfajokat sorolunk, mint például a lilaakác (Wisteria sinensis). A Wisteria sosem volt tudományosan sem szinonimája e fajnak, így alkalmazása meglehetősen félrevezető és téves.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Ázsiai elterjedésű, India mellett megtaláljuk még Nepálban, Bangladesben és Mianmarban is. Sekély vizek lakója, legyökerezett és úszónövényi formában is előfordul.

Egyéb elnevezések

syn: Cardanthera difformis, Ruellia difformis

Eng: water wisteria

Egyéb köznevei: Indischer Wasserstern

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Indokína
Myanmar
Biológiai jellemzők:
nagy (50-100 cm)
közepes növekedésű
gyors növekedésű
közepes tápanyagigényű
lágy levél és szár
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
gyöngykavics talaj
sóder talaj
agyagos talaj
úszónövény
középső zónába ültetendő
hátsó zónába ültetendő
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

www.godivizinoveny.hu/hygrophilak.html

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-07-18

Frissítve:

2018-01-29 08:01

Katalógus ID:

No. 5042


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Indoausztrál régió növényei kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük