| Megtekintve: 13 418

Leptochilus pteropus – Lándzsás vízipáfrány

LATIN NÉV

Leptochilus pteropus

CSALÁD

Polypodiaceae

MAGASSÁGA

30 cm

°C

24-28 °C

°pH

5,5-7,5 pH

°Nk

5-22 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

TALAJTÍPUS

egyszerű mosott kavics, homok

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

mérsékelt, gyökerén és levelén

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

közép- és hátsó zóna

FÉNYIGÉNYE

magas, 1000-1500 lux

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Tojásdad alakú, fölfelé lándzsaszerűen megnyúló, hegyben végződő, élénkzöld levele a trópusi akváriumok feltűnő dísze. Hosszan megnyúlt, hegybefutó, lándzsaszerű világoszöld levelének szélei enyhén fodrosak. Hosszuk 5— 25 cm és 1— 5 cm szélesek. A levelek egyébként legyezőszerűen rendeződve nőnek a rhizómából, amelynek vékony, hosszú, szálszerű gyökerei az akvárium szikláin, tőzeg-lemezein, sőt üvegfalain is hamar megtapadnak. A tőke hosszú, földön kúszó, az akváriumba való beültetéskor semmi szín alatt nem szabad a talajágyba benyomni, hanem csak hozzá rögzíteni tanácsos.

Tartása és szaporítása

A faj az akvarista irodalomban és szóhasználatban, közismerten a Microsorum pteropus néven szerepel, mely jelenlegi pontos megnevezésének szinonimája. Sokszor helytelenül “Microsorium”-nak nevezték, ilyen nemzetségnév azonban nem létezik!

 

Eme dekoratív vízipáfránnyal a medence legkülönfélébb helyeit ékesíthetjük (az akvárium műszaki berendezési tárgyainak eltakarására is igen alkalmas). A tapasztalatok szerint kissé hőigényes növény, amely igazán a tiszta, lágy-középkemény, enyhén savanyú, 24- 28 °C-ú vizet kedveli, de alkalmazkodóképessége nagy, így akár kissé sós, hidegebb vagy kemény vízben is fejlődőképes marad. A megfelelő fejlődés feltétele a jó megvilágítás alkalmazása, de egy átlagos, közepesen világított medence már teljesen alkalmas gondozására.

 

A vízigényeik egyébként némileg vitatottak. Sokan állítják, hogy a túlságosan lágy víz kizárólagos submers tartás esetében nem előnyös, mások pedig arról számolnak be, hogy lágyvíz használatakor néhány év alatt bámulatos fejlődést lehet elérni. Sarjadzással olyan telepek jöttek létre, amelyeket gyakran kellett ritkítani. CO2 trágyázás mellett gyorsan növekszik és rengeteg sarjat hoz, de ezt nem feltétlenül igényli.

 

A páfrány szaporítása akváriumban vegetatív úton történhet. A levelek hegyének közelében többnyire az alsó részen sarjrügyek képződnek, amelyekből kis gyökeres növénykék fejlődnek. A fiatal növénykék ismét hozhatnak sarjrügyeket. Amikor ezen a módon már több növény van egymás fölött, az anyanövény levele lehajlik a talajra, s ez lehetőséget ad a fiatal növénykéknek arra, hogy gyökeret verjenek. Persze, azt is meg lehet tenni, hogy a fiatal növénykéket óvatosan leválasztjuk a levélről s valamilyen módon a talajhoz vagy más berendezési tárgyakhoz rögzítjük, ahol hamarosan meg is gyökeresednek. A rizómáról tőosztással is szaporítható (például éles késsel darabolva).

 

A fényviszonyokat illetően is nagyok a páfrány tűrési határai. Ha gyöktörzsét eltemetjük, vagy hirtelen vízminőség-változásnak tesszük ki, akkor leveleit elhullajthatja. Gyakran előfordulhat, és ennek ez a két ok a leggyakoribb mivolta. Rizómáját az Anubiasoknál szokott módon rögzíthetjük, például damillal sziklához, gyökérhez erősítve.

 

A halak többsége nem bántja, így még akár sügéres medencékbe is telepíthető a faj. Társas akváriumi növénynek is megfelel. Akvakertészek kedvelt növénye, mert különböző felületeken is képes növekedni, így érdekes akvárium-berendezések hozhatók létre segítségével. Akváriumi változatai is ismertek, különösen érdekes az ún. “Windelov”-változata, melynek levelei erősen csipkézettek.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Dél-Ázsiában széles körben elterjedt, lelőhelyei közé tartozik India, Srí Lanka, Banglades, Nepál, Kína, Hong Kong, Japán, Tajvan, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnam, Indonézia, Malajzia, Sarawak, a Fülöp-szigetek, sőt, még Pápua Új-Guineán is megtalálható. Időszakosan elöntött területek lakója, áradás esetén víz alá kerül, különben viszont nincs teljes vízborítás alatt a növény. Gyakori sziklákra, kövekre ránőve. Tiszta vizű élőhelyek lakója.

Egyéb elnevezések

syn: Microsorum pteropus, Microsorum brassii, Microsorum zosteriforme, Pleopeltis pteropus, Pleopeltis tridactyla, Pleopeltis zosteriformis, Polypodium aquaticum, Polypodium micropteris, Polypodium tridactylum, Polypodium udum, Polypodium zosteriforme, Drynaria dubia, Drynaria tridactyla, Kaulinia pteropus, Kaulinia zosteriformis, Colysis zosteriformis, Colysis tridactyla, Colysis pteropus, Lepisorus pteropus, Microsorum paucijugum, Phymatodes tridactyla, Phymatodes zosteriformis, Pleopeltis aquatica, Pleopeltis paucijuga, Pleopeltis raapii, Polypodium brassii, Polypodium paucijugum, Polypodium pteropus, Polypodium raapii 

Eng: Java fern

Egyéb köznevei: Javafarn, Schwarzwurzelfarn

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Indonézia
Nagy-Szunda-szk
Borneó
Jáva
Szumátra
Celebesz
Kis-Szunda-szk
Fülöp-szigetek
Kelet-Ázsia
Kína
Japán
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Biológiai jellemzők:
közepes(20-50 cm)
mérsékelt növekedésű
közepes növekedésű
mérsékelt tápanyagigényű
közepes tápanyagigényű
kemény és ellenálló
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
gyöngykavics talaj
sóder talaj
berendezési tárgyakon nő
középső zónába ültetendő
hátsó zónába ültetendő
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=37

www.iucnredlist.org/details/199682/0

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-21

Frissítve:

2018-01-29 02:01

Katalógus ID:

No. 5007


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Indoausztrál régió növényei kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük