| Megtekintve: 16 757

Taxiphyllum barbieri – Jávai moha

LATIN NÉV

Taxiphyllum barbieri

CSALÁD

Hypnaceae

MAGASSÁGA

kúszó, telepes növény cm

°C

20-27 °C

°pH

5-8 pH

°Nk

0-25 Nk

HELYIGÉNY

10 liter

TALAJTÍPUS

sziklákon, faágakon, gyökereken nő

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

mérsékelt-közepes, levelén

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

mindenhova, tárgyakon növekszik

FÉNYIGÉNYE

mérsékelt, 500-1000 lux

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Az alámerült formában kultivált jávai moha rendkívül apró, üdezöld levelecskékkel pásztázott hajtásai a vízben lebegve, alacsonyan kúszva terjednek, gazdagon elágaznak és ily összevisszaságban egymás fölé növekednek. Ezáltal laza szerkezetű, laposan elterülő, sűrű mohapárnák keletkeznek. Sarjai ritkán nőnek 10 cm-nél hosszabbra. Egyébként a mohafaj megjelenése az adott életfeltételek szerint meglehetősen változik.

Ha nem megfelelőek a körülmények számára, satnya marad, vékony szárszerű képződményein nem dúsul a növény.

Tartása és szaporítása

A Hypnales rendbe tartozó, igen finom levélkéjű növény, a valódi lombosmohák csoportjának tagja. Kitűnő ikráztató növény, az akvaristák között világszerte elterjedt. Jóllehet először mintegy 70 évvel ezelőtt került Európába, az akvaristák hamar elfeledték, s csak az 1957. évi véletlen újraimportálása után vált közkedveltté. Rendkívül nagy alkalmazkodó képességéről ismert. Természetes élőhelyén is főleg víz alatti, submers formája ismert, így kiváló akváriumi növény. Emers módon is tartható.

 

Rhizoidjait legmegfelelőbb kis kövekkel rögzíteni, de minden más aljzattal is beéri, nagyon mutatós például ágakra, gyökerekre erősítve kis damil vagy háló segítségével. A víz összetételével szemben sem kényes. Kedveli a fényt, de óvnunk kell az elalgásodástól és a talajtúró, valamint növényevő halaktól. Telepe nyugalmat kíván, ha akár mi, akár a halak rendszeresen bolygatjuk, túrjuk, akkor nem fog tudni megerősödni, és elvékonyodott szálakat hagyva tönkremegy. A megnőtt, erős bokrokat időnként ajánlatos kimosni, hogy a beletapadt szennyeződéseket eltávolítsuk, és ha már mosáshoz kivettük, az alatta felgyűlt mulmot is távolítsuk el.

 

18-28 °C hőhatárokon belül a víz hőfokára sem érzékeny, de az extremitásokat kerüljük. Nagyon meleg vízben szintén nem tud jól bokrosodni, a túl hideg pedig lassítja fejlődését. Igen egyszerűen, a hajtásvégek leválasztásával szaporíthatjuk. Kisebb-nagyobb telepei a medencék igen dekoratív színfoltjai; kiterjedt nagy telepei pedig kitűnő aljzatot nyújtanak a talajra ikrázó akváriumi halaknak, de tenyészakváriumok kibélelésére is gyakran ajánljuk, az ikráktól kezdve akár elevenszülők porontyainak is remek menedéket nyújt!

 

A halak többsége nem fogyasztja. Szerepet játszhat a víz lágyításában is, bár nem túl nagy arányokban, de egy kicsi mészmegkötő képességgel bíró növényfaj! Tereptárgyakra kötözve igen sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy milyen formában szeretnénk látni, hisz visszavágásokkal a növény kiterjedése csökkenthető, alakítható; épp úgy, ahogy azt a kő, fa, vagy tereptárgy, amin van, esztétikusan megkívánja. Ezt persze vízinövény-kertészek is kihasználják. Ha megfelelő helyre került (nem túrják szét a halak, és nem közvetlen áramlásban van, vagy nem telítődik szennyeződéssel), akkor nagyon hamar megered és hatalmas méreteket is ölthet akár! Kezdők megfelelő növénye.

 

Korábban Vesicularia dubyana néven volt ismert a hazai akvarisztikában, ez azonban hibás elnevezés a jávai mohára. A valódi V. dubyana a valamivel ritkábban tartott szingapúri moha tudományos megnevezése.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedt, előfordul Indonéziában, a Maláj-félszigeten, és a Fülöp-szigeteken is. Mocsarakban, állóvizekben gyakori inkább, a gyors sodrást nem szereti. Leginkább kövekre, vízbe lógó ágakra nőve találjuk meg.

Egyéb elnevezések

syn:

Eng: Java moss

Egyéb köznevei: Měchýřka jávská, Jaavansammal, Mousse de Java, Javamos, Javanska mahovina, Mech jawajski, Javamoos, Javamose, Muschio di Giava, Musgo de Java, Javamossa, Jávsky mach, Java yosunu.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

www.killies.com/Truthaboutmosses.htm

www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=101

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-14

Frissítve:

2018-01-29 02:01

Katalógus ID:

No. 5094


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Indoausztrál régió növényei kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük