A kategóriában 12 bejegyzés található

Kategória leírása

Világpolgár vízinövények

E csoport - akárcsak az előzőek - semmilyen szinten sem rendszertanon, hanem földrajzi alapon került megalkotásra. A növények rendszerezése sok ponton máig vitatott téma tudósok között, egyre bonyolultabb rendszerezési elveket létrehozván. Különösebb képzettség nélkül néha még az akvaristáknak is nehéz lehet kiigazodni a kontyvirágfélék és lobéliák, borsfélék és harmatfüvek csoportjain és rokonaikon. A hétköznapi akvarisztikában, ahol a növényeket még olyan szinten sem követi - sajnos - rendszertani figyelem, mint a halakat, sokkalta célravezetőbb a geográfiai csoportosítás, mely közül minden bizonnyal a legszélesebb értelmű a kozmopolita fajok gyűjteménye.

A kozmopolita szó azt jelenti, hogy az adott faj világszerte elterjedt. Ezek a növények rendkívül szívós, ellenálló, könnyen szaporodó fajok. Jó részük alapjaiban véve trópusi eredetű, de mára a világ legtöbb kontinensét meghódította. Az ilyen fajok mindig jelentős kockázati tényezőt is jelentenek, ugyanis özönnövénnyé válva komoly károkat okozhatnak az általuk "megszállt" ország, terület flórájában, sőt, akár faunájában is. Így mindenképp vigyázzunk, felelőtlenül ne dobjuk őket természetes vizeinkbe, pláne ne telepítsük oda őket szándékosan.

Ezen ellenálló növények egyuttal viszont kiváló akváriumi fajok, hiszen tág tűréshatárúak, így kevésbé előnyös paraméterek között is szépen fejlődnek, kezdőknek is alkalmasak. Olyan fajok tartoznak ide, mint az érdes tócsagaz, az átokhínár, a kagylótutaj, a békalencse, a csillárkamoszat, sőt, egyes csetkáka és valizneria fajok is hatalmas hódításokat vittek véghez mára!