| Megtekintve: 4 121

Eichhornia crassipes – Lila vízijácint

LATIN NÉV

Eichhornia crassipes

CSALÁD

Pontederiaceae

MAGASSÁGA

15-30 cm

°C

20-27 °C

°pH

5-7,5 pH

°Nk

0-25 Nk

HELYIGÉNY

100 liter

TALAJTÍPUS

úszónövény

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

gyökéren, alacsony-mérsékelt tápanyagigényű

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

úszónövény

FÉNYIGÉNYE

magas

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Úszónövény, lebegő életmódot folytat. Széles, vastag levelekkel rendelkezik, melyek üdezöld színűek, kerekdedek. A vízfelszínen látható növény általában 10 és 30 cm közötti nagyságot ér el (ezalatt főleg a levelek értendőek), de hosszú száron növeszthet virágzatot, mely magasságában az 1 métert is közelítheti. Pompás lila színű, 6 sziromból álló virágzatot fejleszt. Sötét színű, vízbe lógó, tollazott gyökerei szintén termetes hosszt elérhetnek, kiterjedt méretet érnek el.

Tartása és szaporítása

2016-tól fogva Magyarországon (és az egész Európai Unióban) gondozása, tenyésztése és forgalmazása törvényileg tiltott! Ennek magyarázata a durva inváziós viselkedése, mely kiszoríthat őshonos flóraelemeket, ha tartósan képes valahol megtelepedni. Gondozásához a rendelet értelmében külön engedély szükséges.

 

Kedvelt kerti tavi és akváriumi növény. Ha akváriumban kívánjuk elhelyezni, célszerű fedetlen medencét választani ahhoz, hogy impozáns virágaiban gyönyörködhessünk. Díszhaltenyésztők kedves növénye, ugyanis kiterjedt gyökérhálózata között az ivadékhalak remek búvóhelyre lelnek. Árnyékoló növénynek sem utolsó. A tartási körülmények tekintetében bármely akvárium megfelel számára, ugyanis széles skálán képes elviselni a víz kémiai tulajdonságainak megváltozását, illetve egyéb környezeti feltételeket. Fedett téren tartva gondoskodni kell a megfelelő fényellátásról. A fedetlen akvárium további előnye, hogy leveleire nem csöpög víz, ami hosszú távon előnytelen lenne azok számára.

 

Kerti tavakban is gyakran látott faj, ennek több oka is van. Egyrészt árnyékoló tulajdonságú, másrészt az algák számára táplálékkonkurenciát jelent, s nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető, egzotikus szépségű virágokat hoz. Teleltetni kell, nem fagyálló növény!

 

Szaporítása magról és hajtásról is történhet, ez utóbbi egyszerűbb. Rendkívül gyorsan fejlődő, terjedő növény, állományát képes kéthetente megduplázni. Ellenálló magjai évtizedekig fejlődőképesek maradnak. Felépítése, életmódja és szaporodási taktikája igazán lehetővé teszi, hogy rendkívül jól kiaknázza a környezet nyújtotta lehetőségeket és opportunista, inváziós fajként terjedjen. Ügyelni kell rá, hogy szabad vízbe ne jusson ki egy hajtása sem a növénynek, elkerülendő az ökológiai károkozást. Sok helyen víztisztításra is használják, ugyanis képes megkötni olyan mérgező nehézfémeket, mint az ólom vagy a higany, és számos egyéb méreganyagot, így szennyvizekben is megél. Kiválóan alkalmas biogáz-termelésre rendkívül gyors szaporodása miatt.

 

Kedveli a savasabb kémhatású vizet, a sótartalmat viszont nem viseli (gátolja a hatékony klorofilltermelést), brackvízben elpusztul. Szintúgy nem tud megtelepedni olyan helyeken sem, ahol ha csak rövid időre is, de befagy a víz. Ázsiában ételként fogyasztják, orvosságként is hasznosítják, különböző alkaloidokat és terpenoidokat képes raktározni. Csak tiszta vízben termesztett növények alkalmasak fogyasztásra, amiatt, mivel rengeteg mérgező anyagot képesek megkötni. Tövein élő szimbionta Azotobacter baktériumok segítik a hatékony nitrogénmegkötésben.

 

Terjedése világszerte hatalmas problémát okoz, az egyik legsúlyosabb eset a Viktória-tó, ahol a növény igen nagy mértékben elszaporodott. Új-Zéland az elsők között volt, aki megtiltotta a vízijácint tartását és kereskedelmét, köszönhetően az országukban kialakult ökológiai helyzet miatt. Terjedését magyarázza, hogy természetes ellenségei (különböző rovarfajok) csak Dél-Amerikában őshonosak. Világszerte sok helyen (pl. az USA-ban, a Viktória-tónál) mesterségesen telepítették be ezeket az ízeltlábúakat, hogy segítsenek kordában tartani a vízijácint terjedését.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Napjainkban kozmopolita faj, trópusi és szubtrópusi területeken világszerte elterjedt. Eredendően azonban nem volt kozmopolita, Dél-Amerikából, Amazóniából indult világhódító útjára, melyben legnagyobb szerepet az emberek töltöttek be. Mérsékelt égövben is megtelepedik minden olyan helyen, ahol a fagypontot nem éri el a hőmérséklet. Brackvizes helyeken nem él meg! Ázsiában szerencsére csak korlátozottan terjedt el (pl. India, Kambodzsa).

Egyéb elnevezések

syn: Eichhornia crassicaulis, Eichhornia cordifolia, Eichhornia speciosa, Heteranthera formosa, Piaropus crassipes, Piaropus mesomelas, Pontederia crassicaulis, Pontederia crassipes, Pontederia elongata

Eng: common water hyacinth

Egyéb köznevei: Dickstielige Wasserhyazinthe, jacinto de aqua, flor de bora, aquapey, tarope, tarulla, jacinthe d’eau, camalote

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Guyanák
Orinoco
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Paraguay
Bolívia
Déli kúp
Argentína
Andok orsz.
Chile
Peru
Ecuad.-Kol.
Közép-Amerika
magashegyi
trópusi
Észak-Amerika
ÉA-trópusi
Ázsia
Dél-Ázsia
India
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Vietnám
Dél-Kína
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Zambézi
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Kelet-Afrika
Malawi-tó
Tanganyika-tó
Viktória-tó
Egyéb nagy tavak
Madagaszkár
Dél-Afrika
Észak-Afrika
Ausztrália
Észak-Ausztrália
Új-Guinea
Queensland
Nyugat-Ausztrália
Kelet-Ausztrália
Dél-Ausztrália
Európa
Dél-Európa
Biológiai jellemzők:
kicsi (<20 class=lazy cm)
közepes(20-50 cm)
gyors növekedésű
alacsony tápanyagigényű
mérsékelt tápanyagigényű
átlagos keménységű
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
úszónövény
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

www.invasivespeciesinfo.gov/aquatics/waterhyacinth.shtml

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_v%C3%ADzij%C3%A1cint

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-07-15

Frissítve:

2018-03-22 10:03

Katalógus ID:

No. 5037


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Kozmopolita fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük