| Megtekintve: 15 752

Vallisneria spiralis – Közönséges valiznéria

LATIN NÉV

Vallisneria spiralis

CSALÁD

Hydrocharitaceae

MAGASSÁGA

30-50 cm

°C

20-25 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

0-25 Nk

HELYIGÉNY

55 liter

TALAJTÍPUS

homok, agyagos talaj, kavics

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

közepes, gyökerén

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

hátsó zóna és oldalüvegek mentén

FÉNYIGÉNYE

közepes - közepesen magas

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Hosszú, szalagos levelei maximum 50 cm hosszúra és 12 mm szélesre nőnek, általában világoszöld színűek. Virágzata és a virágok megtermékenyülési módja a V. giganteáéhoz hasonló, de a virágok kisebbek, díszesebbek. A tőállású világoszöld levelek szalag alakúak. A női virágok spirálisan csavarodó vékony kocsányon törnek a felszín felé. A hím ivaré virágok a levelek tövén ülnek, onnan leoldódnak, s a felületen a női ivarú virágokhoz sodródnak. A termős virágok kocsánya sűrűbb csavarulatú. Ivartalan módon is szaporodik, indákat fejlesztve.

Tartása és szaporítása

A legismertebb és legigénytelenebb vízinövények egyike. Világos helyen indáin sok hajtást fejleszt, amelyekről könnyen szaporítható. E népszerű, sok oxigént fejlesztő akváriumi növény 20-25 C°-os vízben (fűtetlen akváriumba is megfelelő), kellő fényben jól fejlődik. Tápozást külön nem igényel, egy átlagos akváriumban jelenlévő, a növény számára hasznosítható tápanyag mennyisége általában kielégíti igényeit. Persze ha tápot, szén-dioxidot kap, még intenzívebben fejlődik. Igyekezzünk világos helyet, relatívan intenzív megvilágítást biztosítani számára az optimális növekedéshez, de egy átlagos világítású medencével is beéri általában. A kémhatásra és keménységre átlagos tartományon belül nem érzékeny, lágy vízben is jól fejlődik, akárcsak a vezetékes csapvízben. Nem kényes növény, különösebb egyedi gondozására nincs szüksége, ezért kezdőknek is bátran javasolható.

 

Talajágyként megfelel a kvarchomok, sóder vagy akár gyöngykavics. Mállott agyagot is adhatunk az aljzathoz, ha erőteljesebb szaporodást óhajtunk. Szaporítása a bőségesen fejlődő indákkal történhet. Ha van két különböző ivarú növényünk, mesterséges beporzás után magról is szaporíthatjuk. A beporzást úgy végezzük, hogy a felszínen megjelenő hím ivarú virágokat hozzáérintjük a női ivarúakhoz. Rendszeres visszavágást, nyírást igényelhet, ha beindul szaporodása.

 

Nagyon kedvelt akváriumi dísznövény, habár puhák levelei, s ezt egyes halak elfogyaszthatják, a növényevő fajok társítását kerüljük. Remek szegélynövényzet alakítható ki belőle, az akvárium hátsó falát és oldalsó részeit, ha beültetjük vele, a halak biztonságérzetét is növeljük, és csodaszép akváriumot tudunk kialakítani. Társas akváriumokba is megfelelő kezdők kitűnő vízinövénye.

 

A természetben sok helyen meglehetősen invazívnak bizonyult, hazánkban is biotópidegen a faj. A Vallisneria genus géncentruma az Indoausztrál régióban található, bár ennek a fajnak a legfőbb élőhelye Afrikában található, de ettől függetlenül őshonos populációi vannak szerte Dél-Európában, Közel-Keleten és Dél-Ázsiában. Nem feltétlenül tekinthető klasszikusan kozmopolitának, hiszen világszerte azért nem fordul elő (egyes források említenek amerikai populációkat is, de ezek megkérdőjelezhetők), de ettől függetlenül széles körben elterjedt faj. Lehetőleg ügyeljünk rá, hogy vadvizekbe ne jusson ki.

 

Rendelkezik akváriumi változatokkal is (pl.: Vallisneria spiralis “Tiger”). Gyakran összekeverik – latin elnevezése miatt – olyan fajokkal, melyeknek levelei többszörösen spirálosan futnak, míg e faj általában teljesen egyenes levelekkel rendelkezik!

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

A faj őshonos Dél-Európában (pl.: Bulgária, Görögország, Spanyolország, Portugália, Románia, Olaszország, de megtaláljuk Franciaországban, Svájcban és Ukrajnában is), Afrika nagyrészén, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában, Pápua-Új Guineán és a Fülöp-szigeteken is. Európában számos helyre betelepítették (pl.: Németország, Belgium, Magyarország, Csehország, Nagy-Britannia), emellett Mauritiusra és Új-Zélandra is mesterséges úton jutott el.

 

Átlátszó, tiszta, álló és áramló vizekben sűrű gyepeket alkot. Hazánk több langyosvizében is meghonosodott, így Budán (Malom-tó, Római-fürdő), Tatán a Fényes-forrásban, Neszmélynél és a Mohácsi-szigeten melegforrásokban, holtágakban.

Egyéb elnevezések

syn: Vallisneria aethiopica, Vallisneria jacquiniana, Vallisneria jacquinii, Vallisneria linnet, Vallisneria micheliana, Vallisneria michelii, Vallisneria numidica, Vallisneria pusilla

Eng: Straight Vallisneria, Tape grass, Eel grass.

Egyéb köznevei: Zákruticha šroubovitá, Vallisnérie spiralée, Schraubenvallisnerie, Gewöhnliche Wasserschraube, Wšědna wódna wjerćawka, Nurzaniec śrubowy

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Arab-félsziget
Pakisztán
Dél-Ázsia
India
Sri-Lanka
Indokína
Myanmar
Thaiföld
Dél-Kína
Fülöp-szigetek
Afrika
Közép-Afrika
Kongó
Zambézi
Nyugat-Afrika
Niger
Atlanti országok
Kelet-Afrika
Egyéb nagy tavak
Madagaszkár
Dél-Afrika
Észak-Afrika
Európa
Dél-Európa
Nyugat-Európa
Kelet-Európa
Biológiai jellemzők:
közepes(20-50 cm)
közepes növekedésű
gyors növekedésű
közepes tápanyagigényű
lágy levél és szár
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
gyöngykavics talaj
sóder talaj
agyagos talaj
hátsó zónába ültetendő
közepesen fényigényes (500-1000 lux)
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

http://www.iucnredlist.org/details/164121/0

http://www.catalogueoflife.org/col/details/species/id/72777ace4ac58ea8e0fa30f6ff640e37

http://www.eol.org/pages/1089039/overview

http://www.godivizinoveny.hu/vallisneria.html

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-11-20

Frissítve:

2018-03-22 10:03

Katalógus ID:

No. 5019


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Kozmopolita fajok kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük