A kategóriában 9 bejegyzés található

Kategória leírása

A mérsékelt égöv vízinövényei

A mérsékelt égöv a trópusokhoz képest kisebb fajgazdagsággal rendelkezik, és jóval kevesebb növényfajt adott az akvarisztikának, lévén trópusi halakat gondozunk, melyek mellé trópusi növények kivánkoznak. Ettől függetlenül néhány különleges fajuk így is eljutott akváriumainkba, így Észak-Amerika mérsékelt égövi területiről, Európából, vagy épp Észak-Ázsiából is ismerünk egy maroknyi akváriumi növényt.

Kétségkívül nagyon elterjedtek e területeken a kozmopolita fajok, mint egyes moszatok, hínárokat, valiznéria. Sokfelé, hatalmas tömegekben megtalálhatóak, hiszen nagyon ellenállóak, így könnyedén alkalmazkodtak olyan éghajlathoz is, amihez trópusi, kényesebb vetélytársaik már képtelenek voltak. Viszont rajtuk kívül is élnek itt érdekességek.

Mind közül tán a legismertebb mérsékelt égövi, ámbár akváriumainkban rendkívül gyakori faj a gömbmoha (Cladophora aegagrophila), mely valójában nem moha, még csak nem is növény! Valójában egy speciális algafajról van szó esetében, úgyhog semmiképp se becsméreljük le az algákat, hiszen például a spirulina (és rengeteg más faj) alapvető tápláléka a herbivor halaknak, sőt, remek vitamin- és ásványianyag-forrás embereknek is, de például a prokarióta kékmoszatok nélkül Földünk számunrkra is alkalmas légköre is nehezen alakulhatott volna ki! Egy szó mint száz, az algák igenis hasznos élőlények, csak az nem mindegy, mikor, hol s milyen foráan bukkannak föl!