| Megtekintve: 20 669

Aegagropila linnaei – Gömbmoha

LATIN NÉV

Aegagropila linnaei

CSALÁD

Cladophoraceae

MAGASSÁGA

10 cm

°C

5-24 °C

°pH

6-8,5 pH

°Nk

0-25 Nk

HELYIGÉNY

10 liter

TALAJTÍPUS

egyszerű mosott kavics, homok

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

sejtjein keresztül, alacsony tápigényű

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

elől

FÉNYIGÉNYE

alacsonytól magasig

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Nevével ellentétben nem moha, hanem algafaj, fonalas zöldmoszat. Így gyakorlatilag – egyes rendszerezési szempontok szerint – nem is tartozik a valódi növények közé. A legmodernebb rendszertan azonban a zöldmoszatokat is növénynek tekinti, bár a különböző algák és moszatok besorolása gyakran még napjainkban is vitatott.

 

Maguk az algák rendeződnek gömb formába, és ha csak nem éri őket erős külső behatás, meg is tartják ezt. Természetes élőhelyein egy gömb átmérője akár a 25-30 cm-t is elérheti, de akváriumban ritkán haladja meg a 10 cm-t. Három formája ismert, mind közül a gömb alak a legelterjedtebb. Ezen kívül kisméretű, vízben lebegő formában található meg, illetve lapos alakban, mely általában epilit (köveken megtelepedő) életmódú.

 

A gömbmohában az algasejtek önállóan képesek a fotoszintézisre és alapvető életfolyamataikra, kismértékű differenciálódás figyelhető meg náluk. Különlegessége, hogy sejtfalában kitin is megtalálható (ez tipikusan a gombák jellemzője)!

Tartása és szaporítása

Természetes élőhelyein fejlődésében nagy szerepet játszik a víz hullámzása, ugyanis kolóniáiban a gömböcskék egymáson több sorban helyezkednek el, és a víz mozgatja őket úgy, hogy a gömbök minden oldalról kaphassanak az éltető fényből. Ezenkívül a mozgó víz felületüket is tisztán tartja a rárakódott üledéktől. Akváriumban ezt a tisztogatási műveletet saját kezűleg érdemes elvégeznünk. Folyó csapvíz alatt célszerű kicsit lemosogatni, óvatosan kinyomkodni. Víz alá helyezve elsőre nem biztos hogy lesüllyed, nyomkodjuk óvatosan meg, amúgy pedig 1-2 óra alatt úgyis megszívja magát annyi vízzel (és lead az oxigénből), hogy le tudjon merülni teljesen. Időnként egy-egy gömböcskéről lesodródik egy darabocska, vagy maximális méretét meghaladva a fizikai törvényei miatt szétesik (felület-térfogat arány). Ezekből a darabokból új kolóniák fejlődnek, igaz eléggé lassan, hiszen növekedési ütemük alig 5-10 mm egy évben.

 

Nagyon óvatosan emeljük ki a vízből, mert kezünkben könnyen széteshet (kiváltképp a nagyobb darabok). Szakirodalom szerint a kolónia barnulását vizükhöz hozzáadott sóval kezelhetjük. A brackvizet is jól bírja.

 

Ez a növényt ajánlható kezdő- és haladó akva-kertészeknek, sőt bármely akváriumba is. Nem igényel külön CO2-ot vagy túl sok megvilágítást. Megél kevés fényen is, de a magas fényerőt is elviseli. Szereti a kristálytiszta vizet, és a mérsékelt vízmozgást. Huzamosabb ideig a 24 °C-nál magasabb hőmérsékletet nem viseli el, bár alapvetően az általános 25-26 °C-os hőmérséklet-érték még megfelelhet tartására. Legoptimálisabb a 10-24 °C közötti érték. Érdekes megfigyelni, hogy egyes halak hogyan görgetik ide-oda a gömböcskéket, vagy ahogy ha a sok megvilágítástól oxigénbuborékokkal telítődő kolónia liftezik a talaj és a vízfelszín között. Társas akváriumokban elöl helyezzük el, bár ezen az áramlás és a halak változtatni fognak. A sügérfélék, sőt kifejezetten növényevő halak (pl.: az ugarlazac, ami még az Anubiasokat is képes gyorsan elfogyasztani) sem bántják általában, ezért a legtöbb akváriumtípusba megfelelő.

 

Szaporításuk egyszerű: darabokat törünk le, és azt hagyjuk évekig fejlődni, de hogy szép gömbölyűek legyenek, gyakran forgassuk őket! Könnyen beszerezhető, közkedvelt akváriumi faj.

 

Hosszú ideig a Cladophora aegagropila tudományos név volt érvényben nála, s még napjainkban is ez a közismertebb neve, de 2002-es DNS-vizsgálatok alapján visszahelyezték az Aegagropila genusba (eredetileg, leírásakor is ide tartozott). A Cladophora nemzetségtől való különbözőségét igazolja, hogy sejtfala kitint is tartalmaz.

 

Bár állományai hivatalosan felméretlenek, sajnos populációi a természetben hanyatlófélben vannak. Japánban már az 1920-as évek óta védett, 2006-óta pedig Izlandon is. A japán kultúra rendkívül tiszteli a fajt, fontos természeti érték számukra. Fő lelőhelyét nemzeti park oltalmazza.

 

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Előfordulási helyei elsősorban a Hokkaido szigeti Akan-tó (Japán) és az izlandi Myvatn-tó, de jelentették már egy-egy populációját Észtországból, Skóciából és Ausztráliából is.

Egyéb elnevezések

Gömbalga

syn: Cladophora aegagrophila, Cladophora profunda, Cladophora sauteri, Aegagropila profunda, Aegagropila sauteri, Aegagropila martensi, Aegagropila holsatica, Aegagropila armenica.

Eng: Moss Balls, Algae Balls, Lake Ball, Marimo Moss Ball, Japanese Moss Ball.

Egyéb köznevei: řasokoule zelená, Pallopartalevä, Toon onderwerp, Skoða umræðu, Gałęzatka, Mooskugel, Moosalgenball, Mosekule, Bola de Musgo, Algboll, Mossboll.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Biológiai jellemzők:
Víz
paraméterek:
Környezeti jellemzők:

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Kjell Fohrman, José Kienjet, Ralph Töning: Nano-Aquarien

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

https://en.wikipedia.org/wiki/Marimo

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2011-02-04

Frissítve:

2018-01-28 11:01

Katalógus ID:

No. 5091


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Mérsékelt égövi növények kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük