| Megtekintve: 5 694

Elodea canadensis – Kanadai átokhínár

LATIN NÉV

Elodea canadensis

CSALÁD

Hydrocharitaceae

MAGASSÁGA

300 cm

°C

15-25 °C

°pH

6-8 pH

°Nk

0-30 Nk

HELYIGÉNY

50 liter

TALAJTÍPUS

homok, sóder, agyagos talaj, vagy úszónövényként

TÁPANYAGIGÉNY
ÉS A FELVÉTEL
MÓDJA

alacsony tápanyagigény

JAVASOLT ÜLTETÉSI
ZÓNA

középső-hátsó zóna

FÉNYIGÉNYE

közepes - magas

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

Világoszöld színű, vadon akár 3-3,5 méter hosszúra is megnövő hínárfaj. Vékony, gyenge, fehér színű gyökerekkel rendelkezik. Szárán hármasával ülnek kb. 1 cm-es, lándzsa alakú, ép szélű levelei. Levelei nagyon lágyak, vékony szára törékeny. Kétlaki növény, külön egyedeken fejlődnek a porzós és a termős virágok, melyek jellemzően fehéres-halványrózsaszínes színűek! Tokterméssel szaporodik.

Tartása és szaporítása

Közkedvelt, gyakran beszerezhető, nagy mennyiségben tartott akváriumi növény. Kezdők számára is kitűnően alkalmas, de a díszhaltenyésztők is kedvelik, mert segít a kishalaknak elbújni a szülők elől. Tartása gyakorlatilag problémamentes és a legtöbb akváriumba ajánlható.

 

Kedveli a hűvösebb vizet, de viszonylag melegebb hőmérsékleten is jól tartható (tartósan 30 °C fölé azért ne emelkedjen a hőmérő higanyszála). Semmiféle külön tápozást nem igényel, egy átlagos akváriumban lévő, számára hasznosítható tápanyagmennyiség bőségesen elég (persze az extra tápozás csak gyorsít a növekedésén). Az algák számára remek táplálékkonkurens, elvonja előlük a nitrátot és foszfátot, így gátolva azok túlszaporodását. Ezen okból kifolyólag (és hidegtűrése miatt is) kerti tavak tulajdonosai közt is közkedvelt!

 

Amire érdemes esetleg figyelnünk, az a fényellátás, ugyanis a sötét, árnyékos helyeket nem kedveli. Akváriumban középső-hátsó régióban ültessük. Érdemes valamivel rögzíteni, ugyanis időbe telik, mire gyenge gyökerei tartósan a talajban tudják tövét tartani. Úszónövényként is ideális választás. Ne helyezzük közvetlen áramlásba. Levelei nagyon lágyak, szára pedig törékeny, erre ültetésekor és szállításakor ügyeljünk. A növényevő halak előszeretettel megcsipkedik, sőt, a csigák is kárt tehetnek benne! Ezt rendkívül gyors növekedése tudja ellensúlyozni.

 

Szaporítani hajtásairól lehet, ezeket leválasztva hagyhatjuk úszónövényként növekedni, vagy el is ültethetjük. Európában kizárólag nőivarú példányai vannak, ami az ivaros szaporítást lehetetlenné teszi. Ettől függetlenül, lelőhelyén is, ahol mindkét ivar képviselteti magát, csak ritkán fejleszt magot

 

Nem csak akváriumokban és kerti tavakban kedvelt növény, hanem kiváló példafaj biológiaórákon, laboratóriumi gyakorlatokon is. Vékony levelei tökéletesen alkalmasak mikroszkópos vizsgálatokra (pl.: , struktúrák, sejten belüli mozgások megfigyelése, például a kloroplasztiszok mozgásának követése alapján), s intenzív fotoszintézise lehetővé teszi e folyamat makroszkópos megfigyelését is. A növény fényre helyezve – bármilyen kis letört darabjában is – rendkívül intenzív fotoszintézisbe kezd, külön hozzáadott CO2 nélkül is, de hidrogén-karbonát ion adagolásával is növelhető a fotoszintézis intenzitása. E látványos folyamatot, mely oxigénbuborékok fejlesztésében nyilvánul meg, otthon is megfigyelhetjük, akár közvetlenül akváriumunkban, akár egy átlátszó dunsztosüvegben vagy üvegpohárban.

Elterjedési területe - térkép (map)

Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!
Térkép még nem készült az adatlaphoz, feltöltése folyamatban!

Természetes előfordulási területe lefedi az USA nagy részét, illetőleg Kanadát, különböző víztípusokban is egyaránt jól fejlődik. Betelepítették Európába is, ahol gyorsan elterjedt, így szinte majdnem minden európai országban is megtaláljuk, köztük Magyarországon is. Nálunk először a Dunában jelent meg, mára a Dunántúl folyóiban és a Balatonban is megtaláljuk, de a Tiszában és mellékfolyóiban is terjedőfélben van.

Egyéb elnevezések

syn: Anacharis alsinastrum, Anacharis canadensis, Anacharis linearis, Anacharis occidentalis, Anacharis planchonii, Anacharis pomeranica, Apalanthe schweinitzii, Elodea brandegeeae, Elodea gigantea, Elodea ioensis, Elodea iowensis, Elodea latifolia, Elodea linearis, Elodea oblongifolia, Elodea occidentalis, Elodea planchonii, Hydora canadensis, Philotria angustifolia, Philotria canadensis, Philotria iowensis, Philotria linearis, Philotria occidentalis, Philotria planchonii, Serpicula canadensis, Serpicula verticillata, Udora canadensis

Eng: pondweed, Canadian waterweed, American waterweed

Egyéb köznevei: Kanadische Wasserpest, Ciuma apelor, peste-d’eau, Élodée du Canada

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Európa
Dél-Európa
Nyugat-Európa
Kelet-Európa
Észak-Európa
Biológiai jellemzők:
óriás (nagyobb 100 cm-nél)
gyors növekedésű
alacsony tápanyagigényű
nagyon törékeny levél és szár
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hideg (5-20 °C)
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz kémhatása: féllúgos (7,5-8 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz Német keménységi foka: nagyon kemény (20-30 Nk°)
Környezeti jellemzők:
kvarchomok talaj
gyöngykavics talaj
sóder talaj
agyagos talaj
úszónövény
középső zónába ültetendő
hátsó zónába ültetendő
közepesen fényigényes (500-1000 lux)
magas fényigényű (> 1000 lux)
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Kedvelt vízmozgás: állóvíz

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2017-07-17

Frissítve:

2018-01-28 11:01

Katalógus ID:

No. 5039


Kategória választó

Amerikai növények (12) | Afrikai növények (9) | Indoausztrál régió növényei (15) | Mérsékelt égövi növények (9) | Kozmopolita fajok (12) |

Mérsékelt égövi növények kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük