Fórum

 

Notifications
Clear all

Beteg hal

1 Bejegyzések
2 Felhasználók
2 Reactions
2,691 Megtekintés
0
Topic starter

Sziasztok!

Van egy 200 l-es akváriumom. Szépen lassan elfogytak belőle a halak, csak egy anci maradt, eléggé elhanyagolódott. Három hete rászántam magam, kipucoltam. Állt üresen 4 napig, ment a szűrő, aztán betelepítettem halakkal. Két hét telt el, és azt látom, hogy az egyik guppival valami van, nehezen mozog, fent marad a víz tetején, meg van duzzadva a kopoltyúja, olyan, mintha a gerince is deformálódott volna. Képeket itt láttok:
altolmacs.hu\akv.jpg
altolmacs.hu\guppi.jpg
altolmacs.hu\vid.mp4

Azért is írok, mert a korábbi telepítésnél is volt hasonló, hasonló tünetekkel, és nem sikerült az okát megtalálni, főleg a guppikat érintette, de elég sok hal eltűnt szép lassan, különösebb tünet nélkül. Köszönöm előre is.
Gergő

Témacímkék
1 Answer
1

Szia Gergő!

A kipucolás alatt mit értesz? Egy teljes körű vízcsere (kiváltképp ha aljzatmosással, szűrőtakarítással járt együtt) jóformán akvárium-újraindítással ér fel, ilyenkor a négy nap kevés. Ettől függetlenül úgy gondolom, nem ez a fő probléma (ha komolyabb ammónia-mérgezés lépett volna fel, akkor nagyobb mennyiségben pusztultak volna a halaid).

Ha a guppijaid kereskedelemből származnak, jó eséllyel távol-keleti importpéldányokról van szó. Sajnos ők nagyon sokszor hordoznak betegségeket, néha egészen silány minőségűek, ha lehet így fogalmazni. Ehhez az is hozzájárul, hogy nagyon különböző táplálék- és vízminőségekhez kell hozzászokniuk (ázsiai tenyészet, lerakatok, hosszú szállítás, európai nagykereskedések, kiskereskedések, majd az akvaristánál), ami megviseli őket. Sajnos az utóbbi időkben az importból érkező elevenszülők java részét nem érdemes megvásárolni. Ha ezeken a gyenge halakon pedig kitör a betegség - ami így megerősödik - könnyedén továbbfertőzhet akár egészséges, más fajba tartozó halakat is. Javaslom, hogy alapos megfigyelés után válassz a kereskedésben halakat, igyekezz olyan boltban vásárolni, ahol minden akváriumban egészséges halakat látsz, nincsenek tetemek. Elevenszülők kapcsán mindenképp javasolt a hazai tenyésztők előnyben részesítése - ezek a halak sokkal jobb minőségűek (több odafigyelést kapnak, nem esnek át hosszú szállítási, számtalan akklimatizációs folyamaton, és végső soron a te vizedhez hasonló vízben nevelkednek.)

Share: