Fórum

 

Notifications
Clear all

Neonbetegség

1 Bejegyzések
2 Felhasználók
0 Reactions
3,510 Megtekintés
0
Topic starter

Üdv!Érdeklődnék,hogy mi baj lehett a akváriumban mert a neon halaim sorba halnak meg!8db már csak 2db van!van benne 2 guppi ,1 díszcsik,1 márna ,2 molly!És ami elpusztult 2db alga evő,6db neon,him guppi,1 molly!Kezdő vagyok úgy kaptam az akváriumot az állományal 54literes!növény nincs benne!havi egyszer akvárium takaritás heti egyszer 15litet víz csere!Kérlek segitsettek milyen helyre kell eleve rakni az akváriumot? Mennyit kell világitani mesterségesen?meg mi lehetett a baj?mert ezek elött olyan helyen volt ablakal szemben napsütés érte!

1 Answer
0

Kedves Zoltán!

 

Ehhez kicsit több mindent kellene tudni az akváriumról?

Milyen a szűréstechnika, hőmérséklet? Mennyit kapnak enni a halak? Az akvárium telepítésétől számítva mikor érkeztek bele az állatok? Egy helyről származnak-e a halak (könnyű betegséget behurcolni, ha több helyről vásárolunk össze-vissza halakat)?

Az akvárium elhelyezése a fény tekintetében az algásodás végett számít. Ha ablak előtt, világos helyen van a medence, gyorsabban algásodik, de a halak többségét ez nem zavarja. Napi 10 óra megvilágítás általában jó szokott lenni. 

Nem tudom, mit értesz akvárium takarítás alatt, de teljesen kimosni szigorúan tilos. Egy átlag akváriumban nincs szükség 50-60%-nál nagyobb vízcserére, néhány hal igényel csak többet. De kimosni az aljzatot például tilos, mert a hasznos baktériumok elpusztulnak, így a halak ammóniamérgezésben elhullhatnak, hiszen nem megy végbe a mérgező ammónia lebontása, amíg fel nem szaporodnak a bacik. Gyakorlatilag egy ilyen takarítás után egy hetet kéne várni a halak visszatelepítésével. Ez lehet például gond.

Másrészt, a telepítettség sem ideális. A díszcsíkok többsége alkalmatlan 54 literbe, mert túl nagyra nőnek és csoportosak. A márnák közül is csak kevés faj érzi jól magát ekkora akváriumban, de fontos, hogy belőlük is csapatot kell tartani. A molli és guppi keményvizes, míg a neonhal lágyvizes. A mollik viszonylag meleg vizet igényelnek, a neonhalak hűvösebbet, így az egész társítás nem túl szerencsés.

Share: