Fórum

 

Notifications
Clear all

Botia tele van ikrával, mi a teendő?

8 Bejegyzések
3 Felhasználók
2 Reactions
3,068 Megtekintés
0
Topic starter

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Társas akváriumban van két pakisztáni díszcsíkom, feltehetően hím és nőstény. Az elmúlt két évben minden oké volt velük, gyönyörű nagyra cseperedtek. Az utóbbi két hétben azonban a nőstény nem mozog, elbújik, “hiperventillál” levegőért kapkod, minden bizonnyal azért, mert valami elképesztő mennyiségű ikra gyülemlett fel benne. Mi a teendő? Nem fog ebbe belepusztulni? Tudtommal ők fogságban csak hormonkezelés hatására szaporodnak. Köszönöm hogy elolvastad, Tamás

7 Answers
1

Szia!

Így igaz, a Botia-fajok csak hormonkezeléssel szaporíthatóak (1-1 esetről tudni elvétve, hogy raktak ikrát, ez leginkább az A. sidthimunki fajra igaz). Bármennyire is ikrás egy nőstény, akváriumban nem szaporodik. A le nem rakott ikrák az esetek többségében nem szoktak problémát okozni, akár fel is szívódhatnak.

Az viszont, hogy a hal kedvelten, keveset mozog és felgyorsult a légzése, akár betegségre is utalhat. Biztos, hogy nem áll fenn esetleg hasvízkór vagy más hasonló betegség jele? (Utóbbit csíkféléken nehezebb azonosítani, hiszen nincs "klasszikus" pikkelyezettségük, ami a hasoldalon elállóvá válna a betegség következtében.)

BSzTom Topic starter 2020-06-06 22:36

@mark24
Szia,

Köszi, hogy foglalkoztál a kérdésemmel.

Közben én nem bírtam magammal és felhívtam néhány neves tenyésztőt.

A helyzet az, hogy valószínűleg semmi egyéb nincs, mint hogy a kiscsaj tele van ikrával.

Annyira, hogy alulról úgy néz ki, mint egy rendes balatoni dióhéj-csónak.

Lehet, hogy "túl jól" tartottam őket (Bár nem vagyok tenyésztő, de nálam a páncélos harcsák és a razbórák is rendszeresen ikráznak, amit aztán - főképp a razbórák - percekkel később fel is falnak), szóval lehet, hogy ő is annyira jól érezte magát, hogy elkezdett ikrákat nevelni, csak az ikrák lerakásához pont nem kedveznek a feltételek. Rajta kívül mindenki - 19 másik akváriumlakó - tök jól érzi magát.
Ő most éppen nem. Remélem, felszívódnak az ikrák és hamarosan újra a magszokott vidámság lesz a medencében.

most várok, és igyekszem a legpozitívabb gondolatokkal serkenteni a túlélését.

Mivel azért tartjuk őket, mert szeretjük őket, igyekszem a legjobbkat kívánni neki.

Ma már úszkált egy keveset és remélhetőleg túlteszi magát ezen a problémán is.

És remélem hamarosan ugyanúgy csattog, kattog és úszkál vidáman a medencéjében, ahogy korábban.

Még egyszer köszi, hogy válaszoltáll.

0
Topic starter

Ha tudnám hogyan lehet képet csatolni, mellékelnék képet.

Egyértelműen látszik, hogy akkora ocakja van a kiscsajnak, mint egy 9+ hónapos, túlhordott várandós nőnek.

A yo-yo rajza szép, alig fakult, és az apatikusságától eltekintve minden rendben van vele.

Remélem, leküzdi ezt a problémát, mert egyébként az egyik kedvencem a 20 medencelakó közül.

0

Szia,

Ahhoz, hogy feltölthess képet 3 posztot kell biztonsági okok miatt beküldened a fórumba. Szerintem, ha jól számolom a következő hozzászólásodnál már tudsz csatolni!

 

0
Topic starter

Szia,

Sajnos közben okafogyottá vált a kérdés, mert időközben sajnos meghalt a halam. 🙁

Minden bizonnyal az ikrásodás volt a probléma, mert ezen kívül semmit nem vettem észre rajta, nem vakarózott, semmi egyéb tünete nem volt, viszont akkora volt a hasa, mint maga a hal.

Ráadásul ezt megelőzően a hím heteken keresztül nagyon aktívan "zaklatta", állandóan a nyomában volt és ezt követően kezdett gigászira nőni a hasa.

Most a következő a dilemma:

Mivel a boti magányosan agresszívvé válik (ezt már néhány éve megtapasztaltam), most elvileg kellene vennem neki egy cimborát.

Viszont azt olvastam, hogy akár egymással szemben is olyan agresszívan tudnak viselkedni, hogy akár a nagyobb el is pusztíthatja a kisebbet.

Márpedig az egyetlen megmaradt botim jókora és valószínűleg az elmúlt két évben hozzá is szokott a párjához, nem tudom, elfogadna-e egy másikat.

Különösen, ha alászaladok a vásárlásnál egy másik hímnek.

Szóval megint van min gondolkodni.

Posztumusz csatolok egy képet, így nézett ki a kiscsaj az utolsó napon.

RIP Boti. 🙁

A hozzászólás módosítva: 4 év telt el , BSzTom
0

Szia!

Én azért továbbra sem zárnám ki teljesen a betegség gyanúját sem. Mint ahogy korábban említettem, csíkféléknél a hasvízkór kevesebb jellegzetes tünetet mutat, viszont a hal apatikussága árulkodhat. Enni ugyanúgy evett, mint korábban? 

Bár lehet ikráktól is így tele, furcsállom, hogy a teste elülső fele van inkább gömbölyűbb alakban kikerekedve - de lehet csak a kép, fényviszonyok csalókák. 

Az, hogy a hím kergette, nem csupán az ikrásodás jele. A hasvízkór gyakran jön elő stresszhatást követően (és az intenzív kergetőzés az annak számít). Ettől függetlenül természetesen én sem zárom ki az ikrásság tényét.

 

Az új egyed kérdése kapcsán:

Botiáknál azt tapasztaltam, hogy néha személyiség függő a dolog. Bár furcsának tűnik, de bizony halak között is komoly különbségek vannak egyazon fajon belül két példány habitusa között. Vannak nagyon félénk, bújósak; vannak vadászó szelleműek és vannak verekedősebbek is. Én azt mondanám, hogy érdemes lehet hozni mellé új halat. Ha picit hozol, akkor lehet, hogy a nagy méretkülönbség miatt nem tekint rá konkurensként, és nem lesz vita, de ugyanúgy megfontolandó egy nagyobbacska, legalábbis közelítő méretű példány behelyezése - ami pedig korban és esetleges támadást visszaverő erőben hasonló kaliberű. Mindazonáltal Botiák körében ritka, hogy komoly agresszió lépne fel fajtársak irányába. (Egyébként pedig a legideálisabb csoportban, legalább 4-5 példányát gondozni). 

0
Topic starter

Szia,

Még egyszer köszönöm, hogy ennyit foglalkozol a kérdésemmel.

Közel 35 éve vannak halaim (kisebb-nagyobb megszakításokkal), de ilyennel még nem találkoztam, ezért írtam ide.

Nem gyanakodtam betegségre (bár nyilván teljes bizonyossággal nem is tudom kizárni a lehetőségét), mert elég jól gondozott, kiegyensúlyozott, jó akváriumom van, ritkán fordul elő olyan egyensúlyvesztés, amibe be kell avatkoznom.

A vizem kristálytiszta, finom illatú, a növényeim szépen burjánzanak, időnként osztogatom a szaporulatot.

A halakat úgy válogattam össze, hogy nagyjából azonos eghajlati övből érkeztek, ha nem is ugyanazon kontinensről.(Xipho, ékfoltos razbóra, neon, páncélos harcsa)

Szuperül működik.

A botikkal nemigen volt tapasztalatom, de kénytelen voltam beújítani őket, mivel egy új növény beszerzésével hihetetlen módon elszaporodtak a csigák. Először 3 db helénával próbálkoztam, de hamar rájöttem, hogy az kevés lesz, így jöttek a botiák. Kb fél év alatt felfalták a mintegy 300 db csigát, azóta igyekeztem a kedvükben járni haltáp-ügyben, stb.

Gyönyörű nagyok lettek, kb a "könyv szerinti méret" maximumára fejlődtek.

Semmi probléma nem volt sem velük, sem a többiekkel.

Az összes halam tök jól érzi magát ( a másik boti is), rendszeresen raknak ikrát, más kérdés, hogy el is fogyasztják őket, ami amúgy nagyjából egybe is esik a terveimmel, mert nem óhajtok gazdát keresni a nem hivatalos szaporulatnak, tenyészteni pedig hobbistaként nincs időm - pláne a szükséges engedélyek megszerzésére, a feltételek megteremtésére, stb.

Most úgy gondolom, hogy "túl jól tartottam őket" párzottak, de az ikrázáshoz nem voltak ideálisak az állapotok. Egyrészt sajnálom, hogy ebbe belepusztult egy kedvencem, másrészt szükségszerű volt, mivel sosem volt célom a szaporítás.

Mindenesetre köszönöm az újratelepítésre adott tanácsodat, azt hiszem, hozok a magányos farkasomnak 3 új cimbit, annyit számításaim szerint elbír az akvárium és akkor talán nem lesznek utcai harcok.

Még egyszer köszönöm, hogy segítettél.

Szép estét,
T

0

Szia!

Ne haragudj, hogy kicsit később reagálok csak.

Megnéztem a fotót az akváriumról, egy jó tanácsom lenne még: a csigaházakat szerintem vedd ki belőle, mivel fokozatosan oldódnak a vízben, ezáltal keményítik azt. A kardfarkú halaknak ez nem lenne gond, de a razbórák, neonhalak, páncélosharcsák és egyébként a díszcsíkok is inkább lágyvizesek. A gyöngykavics egyébként nem ajánlott Corydorasok mellé, ők a finom homokot szeretik, amiben tudnak turkálni. (Ez hasonlóan igaz a Botiákra is.)

Jó ötlet három új hal beszerzése, így kevésbé valószínű, hogy esetleg az idősebb terrorizálná az egyedüli újoncot. Hány literes egyébként az akvárium?

Ha kétségeid merülnének fel abban, hogy elbír-e ennyi pakisztáni díszcsíkot a medence, akkor érdemes a kisebb testű díszcsíkok között is körülnézni, a Botia striata, Botia dario, Ambastaia sidthimunki jellemzően beszerezhetőek (még ha nem is olyan gyakran és olcsón, mint a pakisztáni) és kisebb termetűek, egyébként nyugodtabb természetűek is.

Share: