Fórum

 

Notifications
Clear all

Egy akváriumba hány halat tegyümk?  

Oldal 1 / 2
   RSS

0

Fontos és nagyon lényeges dolog, hogy egy akváriumba hány halat teszünk, és milyen más fajokkal társítjuk. Nagyon lényeges alaposan utánnajárni, és kérdezni, mielőtt önként elhatározunk valamit. Ezért fontos, hogy lehetőséget adjunk a kérdezésre ezen témában is!

16 Answers
0

Szia vettünk egy 54literes akváriumot a fiamnak, elmentünk díszhalakat vásárolni. Az eladó, mint egy jó kofa persze segítőkész volt, ebből az kerekedett ki, hogy most van 7 gurámi vegyesen 7 neonhal, 2 páncélos harcsa, 2 algaevő, 4 xifo, 2 szumátrai díszmárna. Persze egy ötéves gyermeknek tetszik a sok színes hal, de most,hogy kicsit olvasgatok utána egy kicsit soknak találom. Viszont mindig elbujkálnak, és sokszor üresnek tűnik az akvárium, mit tudok tenni ez ellen, és ha már így alakult maradhatnak-e ennyien, vagy túl sok a hal?

0

Szia!
Hát ez bizony túl sok hal. 
gurámik 100 litertől indulnak (kivéve a kisebb termetű törpe fajokat [Trichopsis, Trichogaster (a valahai Colisa-k most ezek)).
7 gurámit én mondjuk egy 150-160 literesbe ajánlanék nyugodt szívvel, mert tudnak verekedősek, buták is lenni, és nem utolsó sorban több, mint 10 cm-sre nőnek (kék, arany, gyöngy, csókos, holdfény, szalagos, stb.).
Szumátrai márna:
80-85 liter a minimuma, mert mozgékony, és azért ő sem pici, illetve rajhal, minimum 6 db-ot kell tartani. Gurámival, vitorlással nem szoktuk társítani, guppival egyenesen tilos. Pláne ha nincsen rajban, ilyenkor csipkedheti a tapogató/fátyolúszókat. 
Xifo:
100 liter minimum, máshol úgy szerepel, hogy 1 m hosszú akváriumtól. 1 hím 2 nőstény arányban szoktuk tartani, párosával nem jó. Nagyon mozgásigényes hal, 54 literben nem kellene tartani őt sem.
A többi hal rendben van fajilag ekkorába.
DE!
Páncélosharcsa: csapathal, 5-6 db lenne optimális. Túlságosan nem mozgékony, ezért 4-6 db még elférhet nálad, jobbak a kisebb fajok.
Algaevő: feltételezem ancid van!
Az a helyzet vele, hogy ilyenkor még nem látod a nemét, ha két hímed van, szétszedhetik egymást később. Ha sikerül jól összeszoktatnod, akkor még jó is kisülhet belőle, mondjuk párban elvan ekkorában, de általában valamivel nagyobbat szoktunk ajánlani.
Lorikáriával ugyanez a helyzet, otocinclus (törpe szívóharcsa) viszont rajhal.
Ha más algázód van, akkor az feltehetően gibiceps vagy plekó, ezek majd' félméteres jószágok, ha ilyened van, szabadulj meg tőlük!
Neonhal: jó, hogy rajban van, ő alkalmas egy ekkora medencébe.

Javaslatom: 2 algaevő, 4-5 páncélosharcsa, 10 neonhal, és ha ezeket kevésnek érzed, akkor még rakhatsz bele valamilyen nanohalat is akár: endler-guppit, galaxy razbórát, Danio erythromicron-t, Microdevario kubotai-t, vagy valamilyen kisebb Pseudomugil fajt (mondjuk signifer, mellis, furcata, stb..), Boraras törperazbórát (kapható 4 fajuk itthon!) példának okáért.
neonhal mellé nano halból csak egyet válassz szerintem, és az is legyen szép csapatban

0

Szervusztok! 
Kaptam egy 54 literes akváriumot. Elkezdtem betelepíteni. Úgy döntöttem, hogy főleg gurámit tartok, de vettem egy algaevőt, két páncélosharcsát és 4 kolibrihalat.
Gurámiból a kis termetűeket akartam, de lehet, hogy a kereskedő átvert. ugyanis, vettem 4 db kékgurámit, 2 hím gyönygurámit és 3 db törpegurámit. Most olvastam, hogy a kékgurámi és a gyöngygurámi is megnő 10 cm-re.  
Ez nagyon sok ebbe az akváriumba???
Kökény

0

Igen, ez így sok lesz! A kék és gyöngy gurámikat vidd vissza a boltba, nekik 100 liter a minimum. A 3 törpe maradhat, még hozzál egy 3-4 kolibrihalat legalább, mivel szigorúan rajhalak. Az algázó rendben van, feltéve, hogy nem gibiceps, plekó vagy hasonló, hanem anci. Ha Otocinclus szívóharcsa, akkor 3-4-et még illenék venni belőle. A páncélosharcsákhoz is még egy 2 darabot legalább hozzál!

0

Köszönöm a választ. Az a helyzet, hogy nagyon tetszenek így ahogy itt vannak. Mekkora méretig tarthatom őket? Nekem a gurámi tetszik:) 

0

Nem a méret számít... A hal nem növi ki az akváriumát, ezért sem nől meg 1,2 m-esre egy Pangasius egy 80 cm hosszú akváriumban.... 
Agresszívek lesznek, és eleve kicsi nekik a mozgástér. 90-100 literben viszont már nyugodtan tarthatnád. Érdemes lett volna az akvárium méretét a tervezett halakhoz igazítani, mert fordítva nem működik, úgyhogy adott akváriummérethez muszáj adott halak közül válogatnod!
Ezért érdemes tartás előtt utánnajárni a halak igényeinek. Kis panellakásban sem tartassz németjuhász vagy dalmata kutyát!

0

Hello!
Most kezdenénk mi is, és szintén 54 literessel. A két fent már vázolt társítás is tetszik, de nekem lenne egy elképzelésem amiről szeretnék véleményt kérni. Leszögezném hogy nincs halunk, a medence még üres. 
Az elképzelés; alap 1 hím 2 nőstény Apistogramma Cacatuoides (Kakadu törpesügér) őket szeretnénk mert a fiamnak nagyon tetszenek, hozzájuk választanánk még egy fajt, valamlyien rajhalat. Gondoltunk a Szivárványos guppikra (Poecilia reticulata), vagy a Hengeli razbórákra (Trigonostigma hengeli). Alga ellen a srácom garnélát szeretne, én a Neocaridina heteropoda sp. Yellow-ra gondoltam igénytelensége miatt.
Lehetséges lenne ez egy működő tárításként?
Előre is köszönöm a tanácsokat!

0

Lenne néhány észrevételem a társítással kapcsolatban. A kakaduknak nem ártana egy picit nagyobb tér - de talán nem lesz gond. Gondolom biztos utána néztél a kakadu tartási körülményeinek, ezért csak zárójelben mondom, hogy vigyázni kell a tubival és a szúnyoglárvával és legyen sok növény és búvóhely a szűrést is méretezd felül valamint a fűtés is legyen extra megbízható (ebben a biotópban ők a leggyengébb láncszem, érdemes rájuk méretezni az egész rendszert). 
A guppikat jól gondoljátok meg, mert nagyon szépek, de egy éven belül hemzsegni fog az akvárium a szaporulattól és felborítják az egyensúlyt! Szóval ez még okozhat problémát.
A többiek ellen semmi kifogásom nem lehet.
Kellő óvatossággal működhet a kis trópusi biotópod! 

0

Köszönöm a gyors választ! 
Igen az etetésről olvastam már, de jó, hogy megerősítetted. A guppik csak alternatív megoldása lenne a rajhalnak, ha a lazaccal nem működne, szóval azt elhagyhatjuk. A tér már más kérdés, akkor ha mondjuk csak egy- hím egy nőstény leosztásban jobb lenne, vagy szerinted inkább nézzünk kisebb helyigényű sügér-félét, vagy az egész faj felejtős, és keressünk valami más szép páros halat.

0

Ha a guppikat kivonjuk az egyenletből, akkor nyugodtan megpróbálhatod az eredeti felállás szerinti 1 hím két nőstény párosítást, nem lesz gond. Tisztavíz - 25-26 fok meleg - búvóhely - jó eleség - ha ezek megvannak nem lesz gond! A hengelikből legalább 6 darabot szerezz be, mert igazi rajhalak és csapatban nyugodtabbak. Még csak arra lennék kíváncsi, hogy ez az első akváriumod-e, mert ha igen akkor még lenne pár tanácsom az üzemeltetéssel kapcsolatban. Ha egy ún. akvárium kitet vásároltál jó lenne tudni milyen típusút, mert nem egyforma minőségűek, és általában kiegészítésre szorulnak (szűrőt általában légbefúvásosat adnak, ami eleve gyenge és hamar eltömődik, és ilyenkor már nem fúj buborékot, ami miatt a víz tükre behártyásodik az oxigénszint pedig drasztikusan lecsökken. Erre a megoldás egy külön légpumpa - nem kell nagy. A világítás is elég gyenge, de az majd csak a használat során derül ki mennyire. Érdemes bépíteni egy két erősebb ledet... nem akarom az új akksi feletti örömödet tépázni - de ezek a saját gyakorlati megfigyeléseim, mert én is vettem már ilyet, és nagyon örülnék, ha ezeken a gyarlóságokon nem kéne átesned  ) 

0

Nekem kb.: 20-évvel ezelőtt volt egy kis medencém, de abban csak guppik voltak. Családi szinten ez az első. Egy lengyel kit-et vettünk, gondolom nem a legjobb minőség Aquael Leddy 60 a típus (link:  http://www.aquael.com.pl/en/products/akwarystyka/kompletne-zestawy-akwariowe-szafki/176-leddy-set-new  ). 
Nagyon szívesen fogadnánk a tanácsaidat, mert nyilván nem haltemetőt szeretnénk üzemeltetni. 

0

Szia! A kakadu szerintem meglesz, a trió nem rossz párosítás. Én biztosan valamilyen kis helyigényű lazacot tennék mellé, akkor legalább biotópkorrekt is lesz, még a guppinál is jobban. Arra is ügyelj, hogy a kereskedésekben kapható távol-keleti guppik egy része sajnos beteg, a törpesügérek pedig érzékenyek a betegségre. Lazacból tudnék javasolni pl. törpeszájú halat, kisebb testű baltahasút, amanda lazacot, stb. a Hyphessobrycon metae, takasei vagy a Hemigrammus rodwayi is nagyon-nagyon mutatósak.

Ha takarító garnéla, én egyértelműen az amanót javaslom. Az elég nagy ahhoz is, hogy a sügérek biztosan ne tegyenek kárt benne. A szép kis színes garnélák nem olyan jó algapucolók, amanók viszont nagyon. 10 literenként egyet nyugodtan vehetsz belőlük.

0

Köszönjük a javaslatot, két jelölt van az ajánlottak közül, majd döntünk melyik legyen.  
A garnéla is jó lesz.

0

Sziasztok! Egy zebraharcsa, és egy kaméleon vértesharcsa egy 300l-es akváriumban elfér egyszerre?

Oldal 1 / 2
Share: