| Megtekintve: 2 824

©Év díszhala 2013

 

©Év díszhala 2013 - Ikon

Sikeresen lezajlott az Év díszhala 2012 projekt, melynek keretében alaposan megismerkedhettünk a nyertes zebraharcsával, de a kezdeményező honlap felületén jelentek meg cikkek a további helyezettekről is.

Szavazási kiírás

Tavaly csak későn kezdtük el a szavazatok gyűjtését, de idén ez másként lesz, hogy minél pontosabb és hitelesebb képet kaphassunk. Ennek okán már október elejétől megkezdjük a szavazatok gyűjtését, ami az indító honlapon december 25-ig tart majd, a segédkező weblapok 1-2 nappal az ünnepek előtt zárhatják a szavazást és leadhatják annak végeredményét.

Év díszhala - szavazási kiírás
Év díszhala – szavazási kiírás

A program elsőrangú, indító weblapja továbbra is a www.gabrinus.hu oldal, de a szavazatok gyűjtésében fontos segítséget nyújt a www.diszhal.info és a www.fisch.hu weboldal is, ahol egyaránt adhatóak le szavazatok.

A 2012-es projekthez hasonlóan a következő megválasztott hal is bő cikksorozattal lesz ellátva, és megpróbáljuk – ahogy tavaly fogalmaztam – „reflektorfénybe” állítani. Ismét fontos megemlítenem, hogy nem kerülhet minden hal a választási listára, és nem is aprózhatjuk sajnos el 10-20 fajra, épp azért, hogy minél több szavazat gyűlhessen az 5 indulóra. Idén is fontos szempontunk volt, hogy különböző célokat próbáljunk meg elérni az adott faj kapcsán. Fontos, hogy legyenek kevésbé ismert fajok a listán, amik megismertetésre szorulnak. Kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy veszélyben lévő, kipusztulással fenyegetett fajok is helyt kapjanak, akárcsak a közismert, gyakori fajok. A másik fontos tényező pedig a változatosság, ugyanolyan figyelmet próbálunk fordítani a különböző halcsoportok kedvelőinek. A sügéres akvaristák népes táborának afrikai fajokat kedvelőknek adtunk tavaly lehetőséget, idén dél-amerikai sügéresek kerülnek előnybe. A páncélosharcsákat is sokan szeretik, úgy gondoltuk – a tavalyi nano akvaristákkal szemben – idén nekik is „kedvezünk”. Ugyanúgy van a listán vad elevenszülő, mint az általános akvaristák kedvence, a „csigaevő”.

Jelöltjeink:

  • Brunei szépsége (Betta macrostoma)
  • Álarcos páncélosharcsa (Corydoras metae)
  • Tequila-fogasponty (Zoogoneticus tequila)
  • Nicaraguai bölcsőszájú hal (Hypsophrys nicaraguensis)
  • Öves díszcsík (Chromobotia macracanthus)

Ha nehéz lenne eldönteni, melyik fajra adjuk le voksunkat, az alábbiakban egy kis szavazási segédlettel szeretnénk megkönnyíteni dolgukat!

Brunei szépsége - Betta macrostoma
Brunei szépsége – Betta macrostoma

Brunei szépsége (Betta macrostoma)

Egy igazi „ínyenc” vadbetta-faj, egyenesen Borneó szigetéről. A legszebb betták közt tartják számon, és egyben a legritkábbak közt is. Súlyosan fenyegeti az élőhelyeinek pusztítása, veszélyeztetett állat. Exportja is korlátozott. A külön ilyen fajok iránt érdeklődő akvaristák kedvence, de akik már picit tapasztaltabbak, külön fajspecifikus medencében segíthetnek a faj fennmaradásának érdekében.

Részletes adatlap >>

Álarcos páncélosharcsa - Corydoras metae
Álarcos páncélosharcsa – Corydoras metae

Álarcos páncélosharcsa (Corydoras metae)

Kevésbé elterjedt faj a hazai akvarisztikában még, bár nem tartozik az igazán ritka páncélosok közé. Sajnos általánosságban nagy még az ismeretlenség a faj iránt, kevesen érdeklődnek ezen csodás harcsák után. Pedig egy kedves és könnyen gondozható akváriumlakót ismerhetnek meg személyében, ezért is fontos, hogy a kevésbé ismert fajokat is az olvasóközönség elé tárjuk.

Részletes adatlap >>

Tequila fogasponty - Zoogoneticus tequila
Tequila fogasponty – Zoogoneticus tequila

Tequila fogasponty (Zoogoneticus tequila)

Elevenszülő különlegesség, ami a természetben a közvetlen kihalás szélére sodródott. Különösen fontos a faj védelme, mivel az akvaristák gondoskodása nélkül mára minden bizonnyal eltűnt volna a Föld színéről. Kevesen ismerik, még kevesebben gondozzák és tenyésztik, pedig igazán fontos lenne, ha nem feledkeznénk meg e különleges magashegyi fogaspontyokról sem. Különösen fontos tehát az ilyen fajok megóvása a kipusztulástól!

Részletes adatlap >>

Nicaraguai bölcsőszájú hal - Hypsophrys nicaraguensis
Nicaraguai bölcsőszájú hal – Hypsophrys nicaraguensis

Nicaraguai bölcsőszájú hal (Hypsophrys nicaraguensis)

Egy kevésbé gyakori, nem a legismertebb amerikai sügérféle. Nem túl igényes, és nyugodt, békés viselkedésű, valamint aránylag jól is társítható, tehát kezdő amerikai sügéresek remek hala is lehetne! Szerencsére nem veszélyeztetett, viszont még általánosságban kissé ismeretlen, így fontosnak tartottuk, hogy megismertethessük őt még jobban az érdeklődőkkel!

Részletes adatlap >>

Öves díszcsík - Chromobotia macracanthus)
Öves díszcsík – Chromobotia macracanthus)

Öves díszcsík (Chromobotia macracanthus)

Gondolom, senkinek sem kell bemutatni, a manapság is oly divatos csigaevő halakat! Közkedvencek, amire rá is szolgáltak. A közismert, gyakori és kedvelt, már-már divathal kategóriát is kimeríti, mégis megfelelően érdemes arra, hogy akár egy Év díszhala szavazáson is szép helyen tündököljön!

Részletes adatlap >>

Remélem, mindenki talál kedvére való halfajt jelöltjeink között. Mint ahogyan tavaly is, több kiváló szakértő akvarista társunk is segítette a fajok megfelelő összeállítását. Még inkább remélem, hogy nagyon sokan fognak voksolni, és egy tényleg „szavazatbő” végeredményt kapunk, ami reálisan tükrözi az igényeket!

Köszönettel:

Liziczai Márk (mark24)
Honffy Gábor (gabrinus)

Kategória választó

2012 díszhala (5) | 2013 díszhala (6) | 2014 díszhala (4) |

2013 díszhala kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük