Vízinövények – Dr Tuba Zoltán, Bíró Krisztina

„Itt nő a kardos sás, a barna buzogány,Indája itt köt az ötszarvú sulyomnak,Iromba jércéit a vizi tyúk viszi,Sűrű sora közt zúgó nádasoknak”
(Tompa Mihály: Az ördögszekérről)
A szárazon csodákat művelő ember ősi vággyal vonzódik a vizekhez és környékükhöz, a természet legüdébb foltjaihoz. Nem csoda, hiszen a vízi, lápi és mocsári világ semmi máshoz nem hasonlítható.

Akvárium, terrárium, szobakert – Oláh József

Az Élővilág c. tantárgy keretében négy év alatt megismerkedünk a hazai és a távolabbi életközösségekkel, azok jelentőségével, az ember természetalakító munkájával.

Akvarizálni kezdek… – Hankovszky Dezső és mások

A legtöbb dolgozó ember napi munkája után a természet szépségeinek szemléletében keres felüdülést. Ha nincs módjában, hogy a szabad természetet felkeresse vagy erre ritkán van alkalma, igyekszik otthonába vinni a nagy természetnek legalább egy parányi részecskéjét.

Halak – Dr. Wiesinger Márton

„Tizennyolc!(42…) éve annak, hogy egy általános iskolás kisdiák az óbudai Duna-parton, a Tímár utca táján akváriumban tartott fiatal csukái részére apró küszökre halászott egy lepkehálóval. Az idő már ősziesre fordult, de a ragadozó halaknak táplálék kellett.