Rocio octofasciata – Nyolcsávos gyöngysügér

Test kicsit nyúlánkabb a megszokott Cichlidae formánál, a hát- és hasvonal meglehetősen egyenes, a homlok púposan benyomott. A hal erőteljes és robusztus hatást kelt.

Aphyosemion loennbergii – Loennberg – fogasponty

A típusalakéhoz hasonló, de a színkülönbségeken kívül a farkúszók alakjában is kissé eltér attól. A farkúszó majdnem háromszög alakú.

Aphyosemion cameronense – Kameruni fogasponty

E viszonylag egyszerű színezetű faj farokúszója sok más Aphyosemion fajéval ellentétben nem villásan elágazó. Hosszúság: 6 cm-ig..

Rasbora caudimaculata – Küszrazbóra

Feltűnő jellegzetessége farokúszója, ami mélyen villás és sárga színű lebenyei fehér csúcsú fekete foltban végződnek. A nőstények testének körmérete a szaporodási időszakban megnő.

Rasbora elegans – Ékszer razbóra

Hátoldalának világos, zöldesbarna színe a testoldalon ezüstös árnyalatúvá válik: oldalfényben ibolyás fényű. Testén két, kékesfekete folt van; egy feltűnően szögletes a hátúszó alatt, a másik faroknyél végén.

Pterophyllum altum – Nagy vitorláshal

A VITORLÁSHALAK ALAKJA eltér a többi bölcsőszájúhalétól; testük korong alakú, oldalról lapított, úszóik megnyúltak, ami megnöveli magasságukat.

A vadon élő vitorláshalaknak két faja ismert: a Pterophyllum altum (lent) és a Pterophyllum scalarae (szemben), melyeknek több színváltozatát tenyésztették ki. Egyes vélemények szerint, csupán egy faj a P.

Apistogramma trifasciata – Háromsávos törpesügér

Mérsékelten megnyúlt, oldalt lapos. A hím hátúszójának 4.

Aphyocharax anisitsi – Vörösúszójú pontylazac

Ahogy a neve is sugallja, a piros szín általában jelen van ennek az ezüstös oldalú fajnak az úszóin. E fiatal példány színezete azonban nem annyira feltűnő.