Ataeniobius toweri – Kékfarkú fogasponty

Hosszúkás, torpedó alakú testtel rendelkezik, szájnyílása felső állású, amiből táplálkozási módjára következtethetünk, ugyanis szívesen fogyasztja eledelét a felszínről. Karcsú halak, a vemhes nőstények is megtartják inkább gömbölyded hasformájukat a szülés közeledtével is, nagy kocka alakú hasat nem növesztenek (ivadékaik száma is csekély).

Enteromius walkeri – Ghanai márna

Ennek az afrikai fajnak a teste nem olyan mély, mint az ázsiai márnáké, viszont megnyúltabb. Színe aranybarna, pikkelyei jól láthatók.

Brevibora dorsiocellata – Pettyesszárnyú razbóra

A faj aranyló zöld színe a testoldal alsó részén fehérré válik. A hátúszón fehérrel szegett fekete folt van; a többi úszó többnyire színtelen.

Trigonostigma heteromorpha – Ékfoltos razbóra

Az ékfoltos razbóra azonnal felismerhető az oldalán elhelyezkedő, a faroknyélen elvékonyodó, háromszög alakú, kékesfekete foltjáról. Hátoldalának színe olívazöld, lentebb ezüstös árnyalatú.

Boraras maculatus – Törperazbóra

A törperazbóra testalakja nem hasonlít a többi razbóráéra; faroknyele nagyon megnyúlt és elvékonyodott. A testoldal foltjainak elhelyezkedése némileg hasonlít az előző fajéra.

Desmopuntius johorensis – Zebracsíkos díszmárna

A zebra díszmárna halvány aranyszínű, megnyúlt testét számos, egyenletesen elosztott, vízszintes csík keresztezi. A test középvonalában húzódó szélesebb csíkok fölött három, alattuk egy vékonyabb fut.

Striuntius lineatus – Sávos díszmárna

Testük alapszíne sárgás, ezüst csillogású, a reá eső fénytől függően. A kopoltyútól négy, más területről származóknál hat kékes csík fut a testen végig, a halványsárgás farokúszóig..

Girardinus falcatus – Izzószemű girardinus

A Gambusia nemmel közeli rokonságban álló Girardinus nemet Girard amerikai zoológusról nevezték el. Először 1935-ben importálták Európába.

Symphysodon aequifasciatus – Diszkoszhal

A vitorláshalakhoz hasonlóan, a diszkoszhalak korong alakú teste sem jellemző a bölcsőszájúhalak családjára. A diszkoszhalak csak erre szakosodott akvaristának ajánlhatók, mivel különleges vízminőséget igényelnek: lágy, kissé savas és tőzegen átszűrt, viszonylag meleg vizet kívánnak.