Bedotia geayi – Vörösfarkú kalászhal

Bedotia geayi header

Megnyúlt testű, karcsú hal. Viszonylag kicsi, hegyes fejjel rendelkezik. Teste ezüstös, illetőleg aranybarna alapszínt mutat. Halunk teste középső tájékán, hosszanti irányban elnyúló fekete sávot visel, s gyakran az alhasi régión is láthatunk ilyen mintázatot.

Aphyocharax rathbuni – Zöld pontylazac

Testének alapszíne ezüstösen fénylő zöld, míg hasalja rubinvörös, ami a farkúszóra is ráterjed egy gyengébb mintában. Az úszók hegye szép fehér..

Aquariumi tanulmány – Krenedits Ferencz

E „tanulmány” 1907-es megjelenésével Magyarország első akvarisztikával foglalkozó könyve lett. A szerző, Krenedits Ferencz a hazánk akkori nyelvezetén és fogalmazásmódján írt szövege a mai, modern embernek kissé „furcsa ízű” lehet, mégis tökéletesen megérti azt.

Bedotia madagascariensis – Madagaszkári kalászhal

Bedotia madagascariensis - Madagaszkári kalászhal header

Hosszúkás, megnyúlt testű hal, felső állású szájjal. Ezüstös alapszíne sok helyen aranybarnás árnyalatban tündököl. Hangsúlyos a test közepén, hosszanti irányban végighúzódó fekete csík, gyakran egy rövidebb sötét sáv a hasoldalon is megfigyelhető.

Glossolepis incisus – Lazacvörös szivárványhal

Glossolepis incisus - Lazacvörös szivárványhal header

A kalászhal csoportnévhez méltóan testalkata is egy gabonaszemre emlékeztet. Ívelt, magas háttal rendelkezik, ehhez viszonylag nagy, mély has társul.

Enteromius callipterus – Kongói díszmárna

A test karcsú és nyurga, oldalirányban nagyon lapos. A végállású szájon négy szál bajusz van.

Moenkhausia sanctaefilomenae – Vörösszemű pontylazac

Viszonylag magas testű hal, amelynek alakja nagyon hasonlít a [M. oligolepis]-éhez.

Phallichthys amates – Guatemalai pontyocska

Az eddiginél nagyobb figyelmet érdemlő, kedves kis díszhal. Először 1937-ben került Európába.

Hyphessobrycon anisitsi – Lándzsafoltú pontylazac

A karcsú testű hal oldalán, a kopoltyúfedő mögött egy keskeny, vízszintes kék sáv indul, ami hátrafelé sötétebbé válik és a farokúszó közepén végződik. A hímek színe íváskor felerősödik..