Corydoras undulatus – La Plata – páncélosharcsa

Corydoras undulatus - La Plata - páncélosharcsa

Oldalukon egy markánsabb fehér csíkot figyelhetünk meg az oldalvonal mentén. E fölött, a fölső csík már csupán foltsorrá alakult, láncszerűen, kis fekete megszakításokkal követik egymást a fehér területek. A hűvös vizet kedveli!

Corydoras melanotaenia – Sárgaúszójú páncélosharcsa

A kékpajzsos páncélosharcsával néha összetévesztik. Közeli rokonai (vagy fajon belüli változatai) a közkedvelt Green Laser és Gold Laser páncélosharcsák.

Apistogramma ortmanni – Ortmann – törpesügér

A test megnyúlt, hosszúkásan tojásdad. A hím farkúszója kissé befelé hajló, a nőstényé kerek.

Lacustricola katangae – Feketesávos fénylőszemű hal

Hasonlít az Micropanchax loatira, de nagyobb annál, s a színére vonatkozó ismertetőjelekben határozottan különbözik tőle. Hosszúsága: 4 cm-ig.

Corydoras melanistius – Feketecsíkos páncélosharcsa

Szájától a szemvonalán keresztül, majd a kopoltyúfedőjétől a nagy hátúszójáig sötét folt húzódik a testén, és szabálytalanul elszórva sötétfekete pontok. Nagyon gyakran tévesztik össze a Corydoras brevirostrisszal.

Dianema urostriatum – Csíkosfarkú dianéma

A hal úszói a névadást is ihlető, fekete-fehér csíkos farokúszó kivételével színtelenek. Testét két sor csontlemez fedi.

Microctenopoma ansorgii – Zebra bozóthal

Microctenopoma ansorgii - Zebra bozóthal fejkép

Meglehetősen hosszúra nyúlt testét számos, függőleges, kékes alapon 6— 7 barnásvörös, gyakran alig látható sáv keresztezi, amelyek erőteljes vörös színben a hátúszóra és a fark alatti úszóra is átterjednek, a hal középvonala fölött sötétbarna, alatta narancssárgára változik. A szem körül és a kopoltyúfedőkön finom sötét mintázat látható.

Copella arnoldi – Fecskendező pontylazac

Ezen a krémsárga fiatal nőstényen jól láthatók a nagy, színjátszó pikkelyek. Az orrtól a szemen keresztül a kopoltyúfedőig egy sötét vonal húzódik.

Leporinus arcus – Csókos nyúllazac

Az áramvonalas, sárga színű hal testét számos, egyenlő távolságra fekvő hosszanti csík szabdalja fel. Ezek az egész testen végigérnek az orrtól a farokig.

Botia lohachata – Pakisztáni díszcsík

A világossárga testű hal oldalán számos Y alakú rajzolat van, melyeket kis sötét foltok választanak el egymástól. A rajzolat a fejen is folytatódik, a szemeken áthaladva az orrig nyúlik.