Melanotaenia trifasciata – Ékszerkalászhal

Melanotaenia trifasciata - Ékszerkalászhal fejkép

Viszonylag nagy termetű, akár 15 cm-esre is megnövő, aktív csapathal. Ajánlott legalább 6-8 egyedét együtt tartani, s ennyi halnak tágas helyre van szüksége, hogy kielégíthessék mozgásigényüket, javasolt legalább 200 liter biztosítása.

Glossolepis multisquamata – Díszes magashátú szivárványhal

Glossolepis multisquamata fejkép

Jellemzően búzakalász alakú, kicsi fejű tipikusan magas hátú szivárványhalfaj. Hátúszója kettős, osztott.

Melanotaenia praecox – Törpe szivárványhal

Melanotaenia praecox - Törpe szivárványhal fejkép

Magas hátú faj, mint az a kalászhalaknál megszokott, teste némileg hasonlít egy kalászszemre, nevét is erről kapta. A szivárványhalak közt nem számít nagy termetűnek.

Aulonocara stuartgranti – Császársügér

A fajnak sok színváltozata van, melyeket különböző, nem elismert tudományos nevekkel illettek. Alapszíne fémeskék, melyen sötét, függőleges csíkmintázat látható.

Nimbochromis polystigma – Sokfoltos sügér

Régi kedvenc a hasadékvölgyi halak között, elsőként ez a faj szaporodott közülük fogságban. Halvány alapszínét nagy barna foltok fedik és vörösesbarna pettyek tarkítják.

Tropheops tropheops – Sárga szájköltősügér

Nehéz leírni a fajt, mert számos színváltozata létezik; ismertek sárga, kék, narancssárga és majdnem fehér formái is. Ezek a változatok mind ugyanabban a tóban élnek.

Tyrannochromis macrostoma – Óriás rablósügér

A zömök, színjátszó, ezüstöskék testű halon néhány elmosódott, függőleges, sötét sáv van. A kopoltyúfedőtől a farokúszóig egy feltűnő csík fut végig..