Az akvárium élővilága, berendezése és gondozása – Behyna Miklós

Amikor szép tiszta vizű akváriumot lát a hozzá nem értő, többnyire aziránt érdeklődik, hogy milyen időközökben váltják a medence vizét? Ne csodáljuk ezt a kérdést, hiszen olyan kevés ember tud valamit a biológiai egyensúlyról s a növények és állatok ellenkező gázcseréjéről. S amikor aztán azt kezdem magyarázni, hogy a világért sem váltom a vizet, sőt boldog vagyok, hogy már kétéves, rendszerint már nem is figyel a kérdező, biztosra veszi, hogy félre akarom vezetni.

Corydoras arcuatus – Áramvonalas páncélosharcsa

A sárgásszürkétől fehérig terjedő alapszínen a test felső részén mélyfeketecsík fut végig. Sokáig a Corydoras grantit nevezték tévesen ezen a néven.

Corydoras reticulatus – Hálós páncélosharcsa

Szürkés-ezüstös alapon a hímen sötét vonalhálózat látható. A fiatal állatok hátúszójukon feltűnő sötét foltot viselnek, mely világos színnel keretezett; olyan időszakuk is van, amikor színezetük lényegesen egyszerűbb. A hasonló Corydoras sodalistól a hátúszófolt különbözteti meg.

Hemigrammus pulcher – Aranyfoltos pontylazac

A család többi fajával összehasonlítva, a kecses pontylazac teste mélyebb. A kifejlett példányok feje és hátoldala sötét szürkészöld, bíborfényű rezes árnyalattal.