Labidochromis caeruleus – Aranysügér

A malawi-tavi sügéreknél nagyjából megszokott formájú hal, testoldala széles, feje előreugrik, valamivel kevéséb torpedó-szerű az alakja. Előre hegyesedő feje a táplálék megszerzésében segíti a halakat, ugyanis szívesen vadásznak a kövek között, egyfajta görgetegzónás faj.
Mint tudományos neve is mutatja, az alapfaj kékes-ezüstös színezetű, a sárga populációkat felfedezésük után nagyon sokáig külön fajnak, alfajnak tekintették, mígnem hála a modern genetikai vizsgálatoknak kiderült, hogy ugyanarról a fajról beszélünk.

Trigonostigma hengeli – Hengel karcsú razbórája

Kicsiny, viszonylag magas testű faj, amelynek alakja hasonlít egy kissé a []hoz.

Akvarizálni kezdek… – Hankovszky Dezső és mások

A legtöbb dolgozó ember napi munkája után a természet szépségeinek szemléletében keres felüdülést. Ha nincs módjában, hogy a szabad természetet felkeresse vagy erre ritkán van alkalma, igyekszik otthonába vinni a nagy természetnek legalább egy parányi részecskéjét.

Julidochromis marlieri – Kockás torpedósügér

A hengeres testű hal aranybarna alapszínén három sötét, hosszanti sáv fut végig. Ezeket a sávokat egymástól egyenlő távolságra fekvő, függőleges, halvány sávok keresztezik, melyek majdnem a hasoldalig érnek.

Neolamprologus leleupi – Tanganyika-Tavi citromsügér

A legyező bölcsőszájúhal alakja hasonlít a szintén tólakó Julidochromis fajokéra. Úszói ugyanolyan ragyogó sárga színűek, mint a teste; hátulsó szegélyük kissé sötétebb árnyalatú.

Chindongo elongatus – Nyasszai karcsúsügér

A hal színe hangulatától függően változik. Megnyúlt teste többnyire füstös kékesfekete.

Paracheirodon axelrodi – Vörös neonhal

A halat egy acélkék csík díszíti, amely az orrától a szeme fölött áthaladva a zsírúszóig terjed. A test alsó része ragyogó vörös, a hasoldal elülső részén apró, ezüstös területekkel.