A mi élősarkunk – Győrfi Sándor, Mezei Zoltán

ELŐSZÓ
Az élősarkok nemcsak otthonunk, munkahelyünk szebbé tételét szolgálják, és nemcsak kellemes szórakozást nyújtanak, hanem egyben nagyon hasznosak és tanulságosak is. Útmutatónk összeállításakor elsősorban a tanulóifjúságra gondoltunk, nekik törekszünk segítséget nyújtani természetrajzi ismereteik elmélyítése érdekében.
Az iskolában vagy otthonunkban berendezett élősarok gazdag lehetőségeket biztosít egyes növények és állatok életmódjának, életjelenségeinek rendszeres megfigyelésére és a különböző élőlényekkel való kísérletezésre.

Callopanchax occidentalis – Bíborhátú fogasponty

Ezt a fajt tévedésből hosszú ideig helytelenül A. sjoestedtinek nevezték.

Korszerű akvarisztika – Dr. Lányi György

Az akvárium a mai ember számára már nem egyszerű szobadísz csupán, hanem a természet kis darabkája. Telepítése, karbantartása nemes kedvtelés és szórakozás.

Boehlkea fredcochui – Kék perulazac

Ennek a kis méretű halnak az alapszíne szürkés-barna, mely legkifejezettebben a hátán látható. Oldalain és faroknyelén egy gyönyörű irizáló-kék sáv vonul végig, mely fecskefark-szerűen a farokúszón kettéválik.

Corydoras pygmaeus – Törpe páncélosharcsa

Corydoras pygmaeus - Törpe páncélosharcsa

Más páncélosharcsákkal összetéveszthetetlen megjelenésű. Legalább 10 egyedet számláló csoportban tartsuk. Képesek vízközt lebegni.

Lepidarchus adonis – Adonisz-Nyúlhal

Mivel ez a sárgászöldes hal áttetsző, beleolvadhat a háttér színébe. A hímek testének hátulsó részén a hát- és a farok alatti úszóig sötét foltok vannak.