Pimelodus albofasciatus – Díszes dominóharcsa

Feje széles, tarkója magas. Karcsú, vékony testű, farkúszója részaránytalanul osztott (a felső része nagyobb).

Stiphodon ornatus – Hálós algázógéb

Világosbarna, néhol szürkés alapszínű, rajta nem sötét, de alapszínénél erősebb szürke rács- vagy hálóminta látható. Úszói enyhén díszesek, a farki és háti úszók szegélye kékesen csilloghat.

Chindongo socolofi – Pompás malawisügér

Hosszúkás, karcsú, szélesebb fejű sügér. Kiskorától kezdve egész teste irizálóan kék színű, úszói fehérrel szegettek.

Amatitlania sajica – Sajica sügér

Zebrasügérhez hasonló, magas hátú bölcsőszájú. Az úszók, pláne a hímeknél, csúcsaikon megnyúltak.

Iriatherina werneri – Ostoros szivárványhal

A hal legfeltűnőbb jellegzetessége rendkívül megnyúlt úszói. Az első, lekerekített csúcsú hátúszó magas, elöl ül, a második sugarai fonalszerűen megnyúltak és füstös árnyalatú.

Az aranyhal – Pénzes Bethen, Tölg István

A feledés porát leverve, szinte az ismeretlenségből robbant be az európai ember környezetébe a kínai és japán tenyésztők által modernizált aranyhal.
Újszerű, színes mozgást hoz a geometrikus térbe ez a modern üveg-, kerámia, mozaik, fa- vagy műanyag edényekben úszkáló, küllemi formagazdagsága mellett is kisigényűnek maradt élőlény.
Hol talál otthont a magyar hobbysok táborában? Kinek ajánlják a szerzők az aranyhalat? Elsősorban a vízzel kapcsolatos kedvtelések hódolóinak. A vízi sportok, a vízi turisztika, a horgászat, az akvarisztika művelői számíthatók közéjük, de azok is, akiket maga a víz, egy tó, patak vagy a Duna puszta látása is pihentet.

Élet a tengerben – Farkas Henrik

„Cousteau kapitány néhány esztendővel ezelőtt fantasztikus regénybe illő jóslattal lepte meg a világot: a második évezredben az emberiség két csoportra különül, egyikük megmarad szárazföldi embernek, másik részük vízi emberré lesz. Az utóbbiak egész életüket a tengerben töltik” – írja a szerző, aki a tudományok kandidátusa, maga is tengerbiológus, az Adria állatvilágának kutatója.
Könyvünk egy végtelenül nagy és titokzatos világba hívja az olvasót, ahol még csend van, s ahol még talán meg lehet menteni a természetet ősi mivoltában.

Neolamprologus pulcher – Porcelánsügér

A világosbarna testen jól láthatók a pikkelyek.A kopoltyúfedő hátulsó részének aranysárga foltja mögött egy sötét folt is van. Az úszók szegélye — a mellúszó kivételével — kékesfehér.