Corydoras condiscipulus – Indián páncélosharcsa

Nagyon mutatós, tetszetős küllemű páncélosharcsa. Az Oyapock-páncélosharcsával (Corydoras oiapoquensis) azonos élőhelyen fordul elő, szimpatrikus elterjedésűek, ezért is nagyon hasonlóak. Leszármazástanilag viszont különböző vonalba tartoznak.

Glossolepis pseudoincisus – Tami-folyami szivárványhal

Glossolepis pseudoincisus fejkép

Magas hátú, kihegyesedő fejű kalászhalfaj. Egész teste és legtöbb úszója is ragyogó vörös színezetű. A megtévesztésig hasonlít a lazacvörös szivárványhalra, megkülönböztetésük nagyon nehéz feladat, főleg fiatal korban.

Parabotia lijiangensis – Kínai karcsúcsík

Karcsú, hengeres testű csíkféle. Alapvetően (leginkább a hasi részen) krémszínű teste, míg oldalát fekete és sárga csíkok váltakozása díszíti.

Halbetegségek – Dr. Molnár Kálmán, Dr. Szakolczai József

(2. átdolgozott és bővített kiadás) A halászat és a horgászat egyre szélesebb körű térhódításával együtt jár a halbetegségek által okozott problémák megnövekedése, s ezzel az az igény is, hogy a szakemberek minél jobban megismerjék a halbetegségeket, kártételüket és az ellenük való védekezés módját.

A halak anatómiája és élettana – Dr. Szabó Péter, Dr. Ferenczy Tibor, Dr. Serfőző József

A halak anatómiája és élettana c. összeállításunkat az tette szükségessé, hogy olyan átfogó magyar-nyelvű monográfikus forrásmunkák, melyek a halászati szakmérnök képzést előremozdítanák nem állnak rendelkezésünkre.

Melanotaenia boesemani – Boeseman-szivárványhal

Melanotaenia boesemani - Boeseman - szivárványhal fejkép

Teste kétszínű; a fej és mellrésze része acélkék, sötét keresztcsíkokkal, a hátulsó egyszínű sárga. A kék testközép táján sárgába megy át, és a farok felé tűzpiros színű, fehérrel szegett úszókkal.