Pseudomugil paskai – Paska törpekalászhala

Pseudomugil paskai - Paska törpekalászhala fejkép

Apró termetű, acélkék testű törpe kalászhalfaj. Kékes testét az oldalvonal mentén egy halványbarnás hosszanti sáv szeli át, hátúszója osztott, szeme kék színű.

A hal mint élőlény és mint táplálék – Dr. Lányi György

A könyv a „Természet és Mezőgazdaság” sorozat tagja.
Dr. Lányi György nevét nem csak a hazai horgászok sok tízezres tábora, nemcsak az akvaristák népes serege ismeri, hanem azok is, akik eddigi életük folyamán szinte csak a piacon vagy a tányéron találkoztak a hallal.

Az aranyhal és a díszponty – Pénzes Bethen, Tölg István

Az aranyhallal – kis gond vállalása mellett – megnyugtató, apró tavacskát hozhatunk környezetünkbe, a szobai növények és berendezési tárgyak közé.
Ha továbbfejlesztjük ezt a hobbit és kis kerti tavat létesítünk, az aranyhal tenyésztőivé válhatunk. Közben sok élményt ad az aranyhal, és észre sem vesszük, hogy a vállalt munka mennyire pihentet újszerűségével.

Corydoras copei – Kispettyes páncélosharcsa

Viszonylag magas felépítésű, fejformája lekerekített, teste szürkés színű. Nevéből kikövetkeztethetően egész testén elszórva pontokat és vonalkákat találunk, melyek az oldalvonalon és a hastájékon párhuzamos vonalakba rendeződnek, ahol is az oldalvonali csík kissé erőteljesebb.

Corydoras napoensis – Nápó – páncélosharcsa

Jóformán az egész test rácsmintás – világos alapon fekete rajzolatú. A hátúszón jellemző a fekete folt, továbbá az arany tarkófolt is. Több hasonló faj ismert.

Corydoras sodalis – Barát páncélosharcsa

Egy pöttyözött cikk-cakk vonal fut végig a farokúszó tövétől az oldalvonal mentén, körülbelül a hátúszó első sugaráig. E vonal alatti részen függőleges, halványabb pöttyökből álló vonalak láthatók, amelyek a has felé haladva fokozatosan eltűnnek, hálózatos mintát alkotva. Hasonló faj a Corydoras reticulatus.

Hemigrammus bleheri – Vörösfejű pontylazac

A karcsú testű hal feje feltűnően vörös; farokúszója mintázott. A farokúszó mintás (ezen a fiatal példányon csak halványan), három, vízszintes fekete sáv van rajta, a lebenyek csúcsa pedig színtelen.

Characodon audax – Fekete fogasponty

A hal minden úszója lekerekített és koromfekete. Testszíne a hátoldalon egyenletesen szürke, a testoldal alsóbb részein világosabb.