Synodontis ilebrevis – Dél-tanganyikai tollasbajszú harcsa

Akváriumokba ritkán kerülő faj, a természetben is szűk elterjedési területű. Az egyik legritkább a tanganyikai Synodontis-fajok közül. Nagyon hasonlít a Synodontis pollira.

Synodontis grandiops – Nagyszemű kakukkharcsa

A közönséges kakukkharcsa közeli rokona, a megszólalásig hasonlít rá, néhány bélyeg alapján lehet csak megkülönböztetni. Rokonánál jóval kisebb marad.

Synodontis lucipinnis – Törpe kakukkharcsa

A megtévesztésig hasonlít a hamis kakukkharcsára (Synodontis petricola), sokáig annak a törpe variánsának hitték. Nem mutat fészekparazitizmust.

1000 hal szórakoztató és szakszerű leírása – Andreas Vilcinskas

Előszó
Az állatok között az ember számára különös jelentősége van a halaknak. Elődeink már a kőkorszakban halásztak, s napjainkra a halászat éves hozama akár a 80 millió tonnát is elérheti.

Az óceán – Sarah Larter, Liz Wheeler

„ELŐSZÓ Bolygónkra inkább ráillene az Óceán, mint a Föld név. Az űr végtelen sötétjében forgó kis gömb az élet parányi szigete a határtalan Világegyetem dermesztően hideg világában.

A tökéletes akvárium – Jeremy Gay

Édesvízi- és tengeri akváriumok kialakítása és fenntartása Fordította: Dr. Kiss István Lektorálta: Pasaréti Gyula
Ebben a gazdagon illusztrált könyvben választ kapunk a következő kérdésekre. -Milyen felszerelésekre lesz szükségünk, és azok hogyan működnek? -Mely halfajokat tudjuk tartani, és azokból mennyit vásároljunk? -Hogyan kell a víz hőmérsékletét, kémhatását, sótartalmát és minőségét szabályozni? -Milyen növények, kövek és más tárgyak felelnek meg az akvárium díszítésére? Könyvünk lépésről lépésre ismerteti a különböző akváriumtípusok létrehozását, fenntartását, valamint részletesen bemutat mintegy 90 halfajt.

Akvarisztika – Horn Péter, Zsilinszky Sándor

A mai értelemben vett modern akvarisztika múltja Magyarországon kb. 50-60 évre tehető.

Akvarisztika – Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Több ezer éves leletek bizonyítják,hogy az akvarisztika szálai a régmúltba nyúlnak vissza. Valószínű, hogy egyes vadon élő állatokkal, cserépbe ültetett növényekkel és énekesmadarakkal együtt a halak is olyan élőlények, amelyeket az ember már nagyon régen az otthonába vitt, hogy megfigyelje őket és gyönyörködjön bennük. Magyarországra ma évente több millió díszhal érkezik be az importőrök jóvoltából, de sajnos igen kis hányaduk él egy évnél tovább.

Akvárium história – Dezse Tibor

Egy könyv, amelyet minden akvaristának el kellene olvasnia, hiszen az akvarisztika nem csupán a haltartásból áll: az akvarisztikának hallatlanul érdekes történelme is van, melyet a legteljesebben e kötetből ismerhetünk meg. Például teljes terjedelmében közli a könyv azt az 1868-ban megjelentetett anyagot (A külföldi aquariumok, különös tekintettel a Pesten fölállítandóra), amely azt szorgalmazta, hogy Pesten végre legyen akvárium.