Apistogramma hongsloi – Vöröscsíkos törpesügér

Tipikus törpesügér formájú nagy fejjel. A nőstények barnásak, kevés sötétebb mintával, úszóik is csak halványan színesek.

Mikrogeophagus altispinosus – Bolíviai törpesügér

Tipikus törpesügér formájú, feje aránylag nagy. Színezete szinte leírhatatlan.

Geophagus surinamensis – Pirossávos földevősügér

Nagy fejű, magas hátú sügér. Úszóinak külső sugarai szép fonalasan megnyúltak.

Cichla monoculus – Tucunaré sügér

Teste a bölcsőszájú halfélékhez viszonyítva legjobban a sügérére hasonlít, oldalról igen lapos, feje viszonylag kicsiny. Hátúszójának tüskés része a lágy sugarú résztől világosan elválik, úgy, hogy szinte két különböző hátúszóról beszélhetnénk.

Herichthys cyanoguttatus – Gyöngyházsügér

Herichthys cyanoguttatus - Gyöngyházsügér fejkép

A gyöngyházsügér elég magas testfelépítésű. Oldalait barnás-szürke alapon világos, kékes foltok borítják, egy gyöngykagylóhoz hasonló megjelenést kölcsönözve számára.

Satanoperca acuticeps – Hegyesképű földevősügér

A test hosszúkásan tojásdad, oldalt erősen lapított, főleg az elülső testrésze viszonylag magas. A homlokvonal a hátúszó kezdetéig meredeken emelkedik, a hátvonal ellenben eléggé kis lejtésű.

Nandopsis haitiensis – Haiti ezüstsügér

Viszonylag magas testfelépítésű, igen nagy méretű és hegyes fejű. 20-22 cm hosszúra nő meg, de a 10 cm elérésekor már ivarérett.

Nandopsis tetracanthus – Kubai ezüstsügér

Viszonylag karcsú, igen nagy és hegyes fejű. 20 cm hosszúra nő meg, de a 10 cm elérésekor már ivarérett.

Cryptoheros spilurus – Kékszemű zebrasügér

Külseje hasonló a A. nigrofasciata]éhoz. A test viszonylag magas, oldalt mérsékelten lapított, a hát íveltebb az alsó oldalánál, a homlok és a hát elülső része a hátúszó kezdetéig ívelten emelkedik.

Australoheros facetus – Csíkos disznósügér

Oldalt mérsékelten lapított, a hát enyhén ívelt, a homlok meredeken emelkedő, s az idősebb állatoké a szem fölött egy kissé benyomott. A farokúszó legyezőszerűen elkerekedő, a mellúszók meglehetősen nagyok.