Aquarium múzeum – Dezse Tibor

A magyar akvarisztika hajnalán a világ csendesebb, szebb, emberibb hely volt. Az Adria hullámait magyar hajók szelték, és a fiumei mólókon magyar tengerészek jártak.

Régimódi akvarisztika – Dezse Tibor

Akváriumok
A szabad természet látványosságai, lenyűgöző helyszínei közül a víz alatti világ maradt a legtovább elrejtve – titokban – az ember szemei elől. Nagyon hosszú időn, emberöltőkön keresztül titok is maradt az, amit az anyatermészet a folyók, tavak, tengerek mélyén létre hozott, eltakarva ezen élettereket a kíváncsi, kutatni, vagy csak a gyönyörködni akaró emberi tekintet elől.

Akváriumok – Dezse Tibor

Bevezető
Érdekes emberek azok, akik valamilyen megmagyarázhatatlan vágytól hajtva nem tudják elfogadni azt a gondolatot, hogy a víz alatti világban nem gyönyörködhetnek, amikor csak akarnak. Nem láthatják, nem élvezhetik nap, mint nap a vízi állatok látványát, az édesvízi és tengeri halak, korallok, anemónák, rákok, és más élőlények semmihez sem hasonlítható szín- és formagazdagságát,
A víz alatti világ csodálatos.

Akvárium história – Dezse Tibor

Egy könyv, amelyet minden akvaristának el kellene olvasnia, hiszen az akvarisztika nem csupán a haltartásból áll: az akvarisztikának hallatlanul érdekes történelme is van, melyet a legteljesebben e kötetből ismerhetünk meg. Például teljes terjedelmében közli a könyv azt az 1868-ban megjelentetett anyagot (A külföldi aquariumok, különös tekintettel a Pesten fölállítandóra), amely azt szorgalmazta, hogy Pesten végre legyen akvárium.