Új édesvízi rájafajok

Két új édesvízi rájafaj került leírásra Dél-Amerikából, a Tapajos – rendszerből. Mindkét faj már korábban felfedezésre került, sőt, akár már az akvarisztikában is ismert lehet helyenként, viszont tudományos leírásukra most került sor.

Új sügérfajok a Malawi-tóból

Hála az elhivatott ichthyológusok munkájának a 2016-os évben megduplázódott a Labeotropheus nem fajainak száma. Az afrikai sügérek kedvelői számára biztosan ismerősen cseng e genusnév, általában köznapi nevükön ormányos sügérnek szokták nevezni az ide tartozó fajokat.

Új díszhalak 2016-ból

A 2016-os év sem múlhat el újonnan leírt halak nélkül – melyek nem is mindegyike újdonság az akvarista közösségnek.
Az elmúlt hetek két nagy „slágerét”, újdonságát mutatjuk be, melyek immáron hivatalos latin elnevezéssel kerültek be a biodiverzitást gazdagító újabbnál újabb fajok díszes körébe!
Corydoras eversi Brazíliai származású, kb. 5 cm-es nagyságot elérő páncélosharcsafaj, mely az Araguaia középső folyásvidékéről származik.

2015 június díszhala: az indigósügér

A reviervédő, szájköltő "Mbuna" sügerek közül az egyik legnépesebb, legnépszerűbb nem a Melanochromis. Hazánkban valószínűleg ezeket a sügereket tartják a legtöbben, és a kereskedésekben is rendszeresen vásárolhatók.

2015 május díszhala: a fekete szellemkéshal

Apteronotus albifrons - Fekete szellemkéshal fejkép

Teste vékony, hosszúkás. A késhal elnevezés egyrészt késvékony testére, másrészt pedig alakjára is utal egyúttal, hiszen vaskos fejétől a farkáig keskenyedig teste, és az egész hasoldalán egy úszó halad végig, amit hullámszerűen mozgat, elsősorban ezzel képes mozogni.

2015 április díszhala: az ékfoltos razbóra

Az ékfoltos razbóra azonnal felismerhető az oldalán elhelyezkedő, a faroknyélen elvékonyodó, háromszög alakú, kékesfekete foltjáról. Hátoldalának színe olívazöld, lentebb ezüstös árnyalatú.

2011 November: a rombuszmintás díszmárna

E pompás márnafaj nem is oly régi lakója akváriumainknak, felfedezésére 1940-ben került sor. Leírója Koumans.

Tubifex

Tudnivalók a Tubifexről. .

Artemia

Artemia, az ivadékkorú halak első számú nevelő tápláléka.. .

Négy Astyanax pontylazacfaj Brazíliából

Brazil tudósok négy vadonatúj pontylazacfajt mutattak be.. .