Hemigrammus rodwayi – Rodway – lazac

Hosszúkás, tipikusan pontylazac-formájú kisméretű rajhal. Teste ezüstösen csillogó szürke, farktövében enyhe sötétebb mintával.

2012 Január hó hala: a rózsalazac

E hónapban egy igen szép pontylazac fajjal foglalkozunk, ami sajnos "kiment kissé a divatból", lassacskán már "retro-halnak" számít!
Éppen ezért e havi cikkünkben szeretnénk rá felhívni a figyelmet, hogy ismét virágkorát élhesse e faj.. .

Hemigrammus stictus – Vérfoltos pontylazac

A vörösfarkú pontylazac kissé ovális alakú hal, teste ezüstös hatású, vízszerűen áttetsző, oldalain, a kopoltyúfedőtől nem nagy távolságra (mondhatni a „vállán”) egy-egy fekete folt látható. A farokúszó töve világos piros, mely szín átterjed a farokúszóra is, a többi uszonya áttetsző.

Hemigrammus hyanuary – Zöld neonhal

Ezüstösen csillogó, a test felső fele barnászöld. A kopoltyúfedő szélétől egészen a faroktőig halványzöld, elmosódó hosszanti csík húzódik, a faroktövön fényes sárga folt van.

Hemigrammus erythrozonus – Izzófényű pontylazac

A hal áttetsző, barackszínű testének alsó és felső felét ragyogó, vörös-arany vonal választja ketté, amely az orron kezdődik és a farokúszó tövénél ér véget. Meglehetősen hosszúra nyúlt, a hátvonal néha erősebben ívelt, mint a hasvonal.

Hyphessobrycon rosaceus – Rózsalazac

A faj színezete eléggé hasonlít a vörösfoltú pontylazacéra. A rózsalazac teste azonban nem annyira mély, és hiányzik az oldaláról a vörös folt.