Zoogoneticus tequila – Tequila fogasponty

Tipikus Goodeidae formájú hal. Bár elevenszülő, a hím nem gonopódiummal rendelkezik, neki is legyező alakú a fark alatti úszója, csupán egy „kinövés” van még rajta.

Skiffia multipunctata – Foltos szkiffia

Teste a jellegzetes Goodeidae forma: viszonylag magas, henger alakú, melyen változatos kiterjedésű fekete foltok láthatók. Vékony, de izmos faroklapátja kerek formájú farokúszóban végződik.

Poecilia wingei – Endler guppi

A hímek nagyon élénk színűek, testükön különféle mintákat alkotnak a narancssárga, fekete, zöld és kék színek. A nőstények valamivel nagyobbak és szélesebbek, mint a hímek, és a színű halvány zöld.

Goodea atripinnis – Feketeúszójú gyémántpontyocska

Teste kerek, hosszúkás, és kis szája van. Testét zöldes alapon ezüst színű kisebb méretű pikkelyek borítják valamint az oldalán sötét pontsorok is megfigyelhetőek.

Girardinus falcatus – Izzószemű girardinus

A Gambusia nemmel közeli rokonságban álló Girardinus nemet Girard amerikai zoológusról nevezték el. Először 1935-ben importálták Európába.

Girardinus metallicus – Fémes fogaspontyocska

Európába először 1927-ben, hazánkba pedig 1968-ban érkezett ez az érdekes kis fogasponty. A fémes fogasponty orsó alakú teste hátrafelé oldalról meglehetősen lapított.

Jenynsia lineata – Vonalkás fogasponty

Valamennyi elevenszülő fogasponty közül földrajzilag ez a faj hatolt legdélebbre. Európába már 1905-ben behozták.

Phallichthys fairweatheri – Színjátszó patakpontyocska

A guatemalai pontyocskával (Phallichthys amates) hasonló testalkatú hal, jellemzően 4 centiméteres hosszúságot ér el. A hím háttájéka sárgászöld csillogású, oldalai ráeső fényben fémes világoskék ragyogásúak.

Phalloceros caudimaculatus – Januári fogaspontyocska

A Poeciliinae alcsalád Phalloceros nemének elnevezése a gonopodium agancsszerű nyúlványára utal. Az egyik legelső elevenszülő díszhal, amely — 1898-ban — Európába került.

Phalloptychus januarius – Vesszős januárpontyocska

Az akvaristák egykor oly népszerű januáriuszainak ez a faja szaporodásbiológiai alapon különálló nembe tartozik. A Phalloptychus elnevezés is a redős, összehajtott gonopodiumra utal.