Vízi gerinctelenek – Kriska György

Alcím: Szivacsok, kagylók, rákok és más vízi gerinctelenek
Bevezető
Kirándulások közben gyakran vezet utunk vízpartok mellett. Sokszor nem is szükséges különleges felszerelés ahhoz, hogy észrevegyük a vízben nyüzsgő élőlények tömegét, vagy épp fordítva, Megállapíthassuk, hogy az adott vízből Valamely okból kipusztultak az élőlények.
Kötetünkben a hazai vizekben előforduló jellegzetes gerinctelen állatokat mutatjuk be az olvasóknak.

A mi élősarkunk – Győrfi Sándor, Mezei Zoltán

ELŐSZÓ
Az élősarkok nemcsak otthonunk, munkahelyünk szebbé tételét szolgálják, és nemcsak kellemes szórakozást nyújtanak, hanem egyben nagyon hasznosak és tanulságosak is. Útmutatónk összeállításakor elsősorban a tanulóifjúságra gondoltunk, nekik törekszünk segítséget nyújtani természetrajzi ismereteik elmélyítése érdekében.
Az iskolában vagy otthonunkban berendezett élősarok gazdag lehetőségeket biztosít egyes növények és állatok életmódjának, életjelenségeinek rendszeres megfigyelésére és a különböző élőlényekkel való kísérletezésre.

Halak – Michael Prichard, Keith Linsell

BEVEZETÉS:
A halak különösen fontos szerepet töltenek be életünkben.
E szép állatosztály érdekli a horgászokat, a könnyűbúvárokat, mindazokat, akik szeretik a természetet. Kis könyvünk alapján leírást és képet – a szó valós értelmében – kapunk a legfontosabb fogható halakról, de megismerhetjük a mélyhűtve vagy dobozban forgalomba hozott fajokat is.

Útmutató az akváriumi halak tartásához – Mary Bailey, Gina Stanford

Bevezető
Kedves Olvasó! Bizonyára elhatározta, hogy halakat fog tartani, vagy legalábbis kacérkodik a gondolattal. Talán megtetszett valahol egy akvárium, vagy egyszerűen valami új, izgalmas hobbiba szeretne belevágni.

Akvárium, terrárium, szobakert – Oláh József

Az Élővilág c. tantárgy keretében négy év alatt megismerkedünk a hazai és a távolabbi életközösségekkel, azok jelentőségével, az ember természetalakító munkájával.

Az aranyhal – Pénzes Bethen, Tölg István

A feledés porát leverve, szinte az ismeretlenségből robbant be az európai ember környezetébe a kínai és japán tenyésztők által modernizált aranyhal.
Újszerű, színes mozgást hoz a geometrikus térbe ez a modern üveg-, kerámia, mozaik, fa- vagy műanyag edényekben úszkáló, küllemi formagazdagsága mellett is kisigényűnek maradt élőlény.
Hol talál otthont a magyar hobbysok táborában? Kinek ajánlják a szerzők az aranyhalat? Elsősorban a vízzel kapcsolatos kedvtelések hódolóinak. A vízi sportok, a vízi turisztika, a horgászat, az akvarisztika művelői számíthatók közéjük, de azok is, akiket maga a víz, egy tó, patak vagy a Duna puszta látása is pihentet.