Nannostomus marginatus – Sávozott törpeszájú hal

Testfelépítésére nézve, rokonaihoz képest valamivel zömökebb, hengeres testű, erős felépítésű hal. Oldalain három sötét vízszintes csík fut végig az orrtól a farokúszóig, melyek közül kettő, a hát- és az oldalvonal felőli széles, a has alján futó pedig vékony.

Copeina guttata – Pisztránglazac

Testének felső része zöldesbarna, oldala sötétebb, a hasoldala világossárga. Minden nagy pikkelyének elülső sarkában vörös folt van, ami pettyezett hatást kölcsönöz a halnak..

Copella arnoldi – Fecskendező pontylazac

Ezen a krémsárga fiatal nőstényen jól láthatók a nagy, színjátszó pikkelyek. Az orrtól a szemen keresztül a kopoltyúfedőig egy sötét vonal húzódik.

Nannostomus beckfordi – Díszes törpeszájú hal

A test nagyon megnyúlt, oldalt csak kicsit lapos. Sárgásbarna alapon a farkúszót el nem érő, sötét hosszanti csík húzódik, amelyet felül aranyszínű csík kísér.

Nannostomus eques – Lovacskalazac

A kicsi, nyúlánk hal testét egy ezüstös, vízszintes vonal osztja ketté. A fölötte levő terület barna, sötét kockás mintával; alatta széles, sötét sáv fut.

Nannostomus trifasciatus – Háromcsíkos törpeszájú hal

Halvány aranybarna testén három sötét sáv fut végig hosszában. A farokúszó tövének vörös foltjainál végződő középső és felső sávot aranyfényű terület választja el egymástól.

Nannostomus unifasciatus – Egycsíkos ceruzahal

Hátoldala világos zöldesbarna, hasoldala és alsó állkapcsa ezüstfehér. Az orrtól a szemen keresztül sötét, vízszintes sáv fut a farokúszó tövéig, ahol sötét foltban végződik.

Pyrrhulina beni – Beni-Tűzlazac

A megnyúlt testű hal hátoldala sötét, haloldala világos, ezüstös árnyalatú. Oldalán az orrtól a faroknyélig sötét, cikcakk vonal húzódik, és a testet két különböző színű területre osztja.

Pyrrhulina filamentosa – Fonalas tűzlazac

A hal haloldalának elülső része feltűnően gömbölyű. Színe vörösesbarna, hátoldala sötétebb, haloldala ezüstös.

Pyrrhulina laeta – Közönséges tűzlazac

A Pyrrhulina nembe kb. 25 faj tartozik, de sokukat csak fogazatuk alapján lehet megkülönböztetni.