Pseudohemiodon apithanos – Kaméleon vértesharcsa

Lapos testű, széles, hosszúkás fejű, oldalról nézve viszont hosszúkás, karcsú hal. Alakja is következtetni enged a lorikáriákkal való közelebbi rokonságához.

Pterygoplichthys joselimaianus – Amazonasi algaevőharcsa

Széles, lapos fejű algaevőharcsa, oldalát vértpáncél fedi, a lemezek szépen sorozatosan követik egymást. Hátúszója vitorlaszerűen felmerevíthető, tipikusan gibiceps-alakú vértesharcsa, gyakran gibicepsként hozzák forgalomba! Sötétbarna alapon sárgás-krémfehéres szabálytalanul foltozott, de testszínezetének tónusa a hal kedvétől függhet, például ha stresszes a hal, akkor elmosódottabbak színei.

Pterygoplichthys gibbiceps – Vitorlás óriás algaevőharcsa

Nehéz megkülönbözteti több rokon fajtól, elsősorban a Pterygoplichthys multiradiatus-tól és a Pterygoplichthys joselimaianus-tól. A valódi gibicepsznek oldalán a minta úgy néz ki, mintha világosabb szegélyű sokszögeket helyeztünk volna egymás mellé, tehát nem foltos mintájú! Kiskorban ez még nem így látszik, és a szegélyek miatt később is foltosnak tetszhet, de alapvetően sötétebb tónusú.

Otocinclus vestitus – Sujtásos szívóharcsa

Szokásos “oto-küllemű” faj, nagyon hasonlít a rokon fajokra, így megkülönböztetni nem is egyszerű, pláne, hogy gyakran kevert állományokban kerül a nagykereskedésekbe. Háta szürkés, alatta szinte teljesen “fehérmentesen” egyből egy vaskos fekete sáv húzódik, hasaalja pedig szürkés piszkosfehér.

Hypostomus plecostomus – Óriás algaevő hal

Némileg hasonlít a párducmintás vértesharcsára (Pterygoplichthys pardalis), első látásra nehéz is lehet megkülönböztetni őket. Ennek a fajnak nincs akkora vitorlás hátúszója, mint ami a Pterygoplicthysekre jellemző.

Pterygoplichthys pardalis – Párducmintás vértesharcsa

Teste hosszúkás, feje széles és lapos, míg farktöve vékonyan megnyúlt. Testének alapszínezete világosszürke, melyen a törzs részén nyíl alakba rendeződve sötét sávozás látható.

Otocinclus macrospilus – Perui szívóharcsa

Apró termetű, vékony, ráspolyszájú vértesharcsa. Háta sötét, oldalán sáv helyezkedik el, úszói is barnán mintázottak.

Ancistrus cirrhosus – Közönséges algaevőharcsa

Széles fejű, viszonylag lapos testű hal. Ráspolyszájú vértesharcsa.

Hypancistrus inspector – Hópöttyös algázó

Szokásos tepsifejű vértesharcsa-forma, tapadókorong szájjal és lapos fejjel. Testét ennek a fajnak is vértpajzs fedi.

Hypancistrus zebra – Zebraharcsa

A szokásos tepsifejű harcsa jelleggel rendelkezik. Színezete különösen feltűnő, fekete-fehér csíkozottságával.