Corydoras ephippifer – Nyerges páncélosharcsa

Dekoratív megjelenésű páncélosharcsafaj: pöttyös mintáját egy névadó, fekete vállfolt és aranyló tarkófolt is díszíti. Könnyen összetéveszthető az Inirida-páncélosharcsával (Corydoras delphax).

Corydoras ourastigma – Ibolyafoltú páncélosharcsa

Corydoras ourastigma - Ibolyafoltú páncélosharcsa fejkép

Karcsú, hátrafelé elkeskenyedő farknyelű páncélosharcsa faj. Az 1-es leszármazási vonalba soroljuk (ln1), az ide tartozó harcsák jellemzően megnyúltabb arcorral rendelkeznek. A farktőben találunk egy ibolya vagy violakék foltot. Úszói színtelenek.

Corydoras nanus – Rácsmintás páncélosharcsa

A kisebb termetű páncélosharcsák közé tartozik. Szürkés alapszínezetű, a feji, ill. háti régió sötétebb. Gyakran tévesen használják a nevét más hasonló fajokra.

Corydoras blochi – Bloch páncélosharcsája

Hosszú orrú faj. A halvány sárga alapszínű testen nagyobb méretű sötét pöttyök adják a mintázatot.

Corydoras copei – Kispettyes páncélosharcsa

Viszonylag magas felépítésű, fejformája lekerekített, teste szürkés színű. Nevéből kikövetkeztethetően egész testén elszórva pontokat és vonalkákat találunk, melyek az oldalvonalon és a hastájékon párhuzamos vonalakba rendeződnek, ahol is az oldalvonali csík kissé erőteljesebb.

Corydoras gossei – Ibolyás páncélosharcsa

Ez egy viszonylag nagy termetű páncélosharcsa, melynek teste felső fele sötét színezetű, feje sötét háttéren világosan foltos. Fejformája lekerekített, szája felett erőteljes bajuszszálakat találunk.

Corydoras napoensis – Nápó – páncélosharcsa

Jóformán az egész test rácsmintás – világos alapon fekete rajzolatú. A hátúszón jellemző a fekete folt, továbbá az arany tarkófolt is. Több hasonló faj ismert.

Corydoras oiapoquensis – Oyapock – páncélosharcsa

Hasonlít a panda páncélosharcsára, csak nála a farktövön lévő folt a farkúszóra került. Nem véletlen szinonim magyar neve sem: csíkosfarkú panda páncélosharcsa.

Corydoras panda – Panda páncélosharcsa

Sárgásszürke testén három sötét, majdnem fekete folt van: a szem környékén és a homlokrészen, a hátúszón, ez áthúzódik a hátrészre, és a faroktól faroktőben egy majdnem kör alakú nagy folt. Ezek a foltok valóban az óriás pandára emlékeztetnek..

Corydoras sodalis – Barát páncélosharcsa

Egy pöttyözött cikk-cakk vonal fut végig a farokúszó tövétől az oldalvonal mentén, körülbelül a hátúszó első sugaráig. E vonal alatti részen függőleges, halványabb pöttyökből álló vonalak láthatók, amelyek a has felé haladva fokozatosan eltűnnek, hálózatos mintát alkotva. Hasonló faj a Corydoras reticulatus.