Az aranyhal – Pénzes Bethen, Tölg István

A feledés porát leverve, szinte az ismeretlenségből robbant be az európai ember környezetébe a kínai és japán tenyésztők által modernizált aranyhal.
Újszerű, színes mozgást hoz a geometrikus térbe ez a modern üveg-, kerámia, mozaik, fa- vagy műanyag edényekben úszkáló, küllemi formagazdagsága mellett is kisigényűnek maradt élőlény.
Hol talál otthont a magyar hobbysok táborában? Kinek ajánlják a szerzők az aranyhalat? Elsősorban a vízzel kapcsolatos kedvtelések hódolóinak. A vízi sportok, a vízi turisztika, a horgászat, az akvarisztika művelői számíthatók közéjük, de azok is, akiket maga a víz, egy tó, patak vagy a Duna puszta látása is pihentet.

Az aranyhal és a díszponty – Pénzes Bethen, Tölg István

Az aranyhallal – kis gond vállalása mellett – megnyugtató, apró tavacskát hozhatunk környezetünkbe, a szobai növények és berendezési tárgyak közé.
Ha továbbfejlesztjük ezt a hobbit és kis kerti tavat létesítünk, az aranyhal tenyésztőivé válhatunk. Közben sok élményt ad az aranyhal, és észre sem vesszük, hogy a vállalt munka mennyire pihentet újszerűségével.