Lepidiolamprologus meeli – Karcsú csigasügér

Nagy fejű, hosszúkás, nyúlánk testű csigasügér-faj. Úszói lekerekítettek.

Altolamprologus calvus – Fekete vadászsügér

Hegyes képű, magas homlokú faj. Hasonlít a sárga vadászsügérre, pláne egymásra hasonló színváltozataik.

Epiplatys dageti – Vöröstorkú díszcsuka

Hosszúkás, egyenes hátú hal, szája is felső nyílású, egyértelműen látszik rajta vízszíni életmódja. Akváriumban is az úszónövények közt pihen a víz legfelsőbb régiójában.

Steatocranus casuarius – Kazuárfejű sügér

Egyszínű, mégpedig barnás, vagy sötétszürke, Időnként — többé-kevésbé elmosódottan — 6-7 világos keresztsáv látható rajta. Pikkelyeinek világos széle hálós rajzokat alkot.

Poropanchax myersi – Kolibri fogasponty

A felszíni halak csoportjába tartozik; lásd a nem leírását. Az eddig importált A.

Julidochromis marlieri – Kockás torpedósügér

A hengeres testű hal aranybarna alapszínén három sötét, hosszanti sáv fut végig. Ezeket a sávokat egymástól egyenlő távolságra fekvő, függőleges, halvány sávok keresztezik, melyek majdnem a hasoldalig érnek.

Julidochromis regani – Négycsíkos torpedósügér

A hal testén hosszirányban négy vagy öt sötét sáv fut végig, melyek a fejre is ráhúzódnak és a farok tövén végződnek. A hal alapszíne aranysárga, de a száj körül és a fej alsó részén világoskék vonalak jelenhetnek meg..

Neolamprologus pulcher – Porcelánsügér

A világosbarna testen jól láthatók a pikkelyek.A kopoltyúfedő hátulsó részének aranysárga foltja mögött egy sötét folt is van. Az úszók szegélye — a mellúszó kivételével — kékesfehér.

Neolamprologus leleupi – Tanganyika-Tavi citromsügér

A legyező bölcsőszájúhal alakja hasonlít a szintén tólakó Julidochromis fajokéra. Úszói ugyanolyan ragyogó sárga színűek, mint a teste; hátulsó szegélyük kissé sötétebb árnyalatú.