Bi-Lexikon: Aquarienfische – Rolf Meyer

32 színes táblával és számos illusztrációval ellátott összefoglaló.
Német leírás:Einführung Die Aquaristik als Freizeitbeschäftigung ist das Teilgebiet der Vivaristik mit der größten Zahl von Anhängern. Millionen von Fischen schwimmen, in den Aquarien in unserem Land, Millionen Aquarienfische wechseln aus den Becken der Züchter über die Verkaufstische der Zoohändler in die Heimaquarien.

Az akvárium élővilága, berendezése és gondozása – Behyna Miklós

Amikor szép tiszta vizű akváriumot lát a hozzá nem értő, többnyire aziránt érdeklődik, hogy milyen időközökben váltják a medence vizét? Ne csodáljuk ezt a kérdést, hiszen olyan kevés ember tud valamit a biológiai egyensúlyról s a növények és állatok ellenkező gázcseréjéről. S amikor aztán azt kezdem magyarázni, hogy a világért sem váltom a vizet, sőt boldog vagyok, hogy már kétéves, rendszerint már nem is figyel a kérdező, biztosra veszi, hogy félre akarom vezetni.

Akvarisztika – Dr. Wiesinger Márton

Mi kell egy akváriumhoz? Hat üveglap és megfelelő ragasztó, vagy fémváz és gitt, továbbá mosott folyami homok és kavics. Ezekből a kellékekből — megfelelő kézügyességgel — bárki megépítheti „üveg-falú tavát”.

Az akvarista kislexikona – Hans Frey

Az akvarisztika magyar nyelvű irodalma több mint félévszázados múltra tekint vissza. Krenedits Ferenc: Aquariumi Tanulmány-a 1907-ben hagyta el a nyomdát, messze megelőzte korát, majd ezt követte 1924-ben a Fővárosi Állatkert kiadásában Kellner Jenő „Szoba Aquarium”-a.