Akvarista Lexikon: Díszhal betegségek

2011 augusztus 22 - Nyomtatás kategória pdf file létrehozása kategória
Betegségek, fertőzések és kezelésük - Díszhalainkat nagyon sok veszély fenyegeti. A szabadban rengeteg kórokozó parazita (élősködő) és más halellenség törhet bármikor az ott élő halak egészségére, sőt életére. Az akváriumba viszont a szabadból begyűjtött eleséggel, növényekkel és állatokkal, de díszhaltenyészetekből, szaküzletekből, mások akváriumából származó növényekkel és halakkal is sokféle kórokozót, puszta szemmel nem vagy csak alig észrevehető élősködőt hurcolhatunk be. Az akváriumban élő halakat jelentékeny veszély fenyegeti a szakszerűtlen gondozásból ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 17.- (Megtekintve: 1684)
A lymphocystis-betegséget egy DNS-vírus okozza, amely a hámsejtekben szaporodik el, és azokat burjánzásra készteti, a sejtek megnagyobbodását okozza. A vírus ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 17.- (Megtekintve: 3718)
Az Oodinium pillularis fejlődése és életciklusa (Amlacher nyomán). A fenéken fekvő cisztából (palmella-stádium) különféle osztódási fokozatokon keresztül dinospórák (ostoros alakok) ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 17.- (Megtekintve: 1784)
Többnyire a Protococcaceákhoz tartozó algafajok (pl. gyakran a Clorochytrium pisciolens) okoznak — főleg fiatal halakon — a hámréteg alatt kis ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 12.- (Megtekintve: 2610)
Pseudomonas fluorescens A kórokozók többnyire a Pseudomonas vízi-baktériumok punctata- és fluorescens-csoportjaihoz tartoznak. A fertőzés kizárólag az úszókra korlátozódik, anélkül, hogy más ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 12.- (Megtekintve: 7645)
Ha a halak szervezete kedvezőtlen körülmények (helytelen gondozás!) közé kerülve leromlik, a legyöngült állatokat a hasvízkór különböző lefolyású — heveny, ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 04.- (Megtekintve: 2835)
A szájon és végbélen keresztül, valamint az izmokba fecskendezve kicsiny testméretük miatt éppúgy nem adhatunk nekik gyógyszert, mint eleségben (ugyanis ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 03.- (Megtekintve: 5937)
Akadnak halak, amelyek tejesen egészségeseknek látszanak; mégis halálra vannak ítélve; mint pl. a haltuberkulózis és a Plistophora-fertőzés eseteiben. Más halakon ...tovább »
Beküldve: 2011. szept 03.- (Megtekintve: 2182)
Sok betegség kórokozójának gyógyszerekkel és gyógyító eljárásokkal szembeni nagyobb fokú ellenálló képessége, vagy a szemmel látható kórtünetek késői — a ...tovább »