GERINCTELENEK - Főoldal

Legújabb fajok:


GERINCTELENEK katalógusának alkategóriái:


Ennek a kategóriának bővebb leírása»


(Rákok és garnélák kategóriája (Crustacea))


Az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsének altörzse, amely főleg a légzőszervek szerkezetében különbözik a törzs többi tagjától. A rákok többnyire a vízben élnek, levegőt vagy testük egész felületén, vagy külön kopoltyúkon vesznek fel. Az a néhány csoport, amely a szárazföldi életmódhoz alkalmazkodott, pl. az ászkarákok és néhány rövidfarkú rák, ennek ellenére megtartotta kopoltyúszerű légzőszervét. Majdnem minden ráknak több, mint négy pár lába van. Ebben is különböznek a rovaroktól, amelyeknek három pár, s a pókoktól, amelyeknek négy pár lábuk van. Csaknem minden ráknak a szájnyílása előtt két pár csápja van. A testet kitinburok veszi körül, ez mész berakódásával sokszor páncéllá alakul. Ettől kapták a Crustacea — héjasállat nevet.
Bővebben»

További alkategóriák:


(Vízicsigák és kagylók)


A csigák a Puhatestűek törzsébe tartozó osztály. Jellemző rájuk a húsos láb és a kevéssé elhatárolt fej, rajta a szájnyílással, szemekkel és tapogatókkal. A láb alul lapos és csúszótalppá alakult. Az előhaladás az izmok állandó összehúzásával és nyálka kiválasztásával történik.

A kagylók szintén a Puhatestűek ( Mollusca) törzsének osztálya; testük kevéssé tagolt, külön fejük nincs. A héj két teknőből áll, amelyek anyaga kalciumkarbonát (mész) és szerves anyag. A teknőkön hátul egymásba hatoló fogak és mélyedések rendszere van, s erős, rugalmas szalag tartja őket össze. A zárásra erős záróizmok vannak.
Bővebben»

További alkategóriák:


Ebben a katalógusban összesen 0 adatlap tekinthető meg: