Akvarista Lexikon


Legújabb cikkeink:


2017 június 28 - 09:34:00

Vöröslistás mbunák
Sajnos egyre több akváriumainkból is ismert díszhal kerül a kihalás küszöbére, válik veszélyeztetetté. Ebből a szempontból a tavak, mint zárt ökoszisztémák élőv...
Tovább »
2017 április 08 - 17:22:00

Az inváziós fajokról szóló EU rendelet
Az Európai Unió 2016 januárjától érvényben lévő rendelete jónéhány olyan faj tartását, tenyésztését és kereskedelmét tiltotta be, melyek az akvaristák előtt ne...
Tovább »
2016 június 14 - 10:36:00

Kékalga problémák
A kékalga kellemetlen, a vízi életre veszélyes, primitív életforma igazi csapás az akvaristák számára. A színéről a legkönnyebb azonosítani: leggyakrabban kékes-zö...
Tovább »
2016 június 14 - 08:26:00

Egy kis retró az akvárium fűtéséről (1958)
A fejlett technika az akváriumi fűtés terén is számos korszerű segédeszközt adott az akvarista kezébe. A régebben alkalmazott különféle petróleum-, spiritusz-, paraff...
Tovább »
2016 május 25 - 16:50:00

Ezermester víztisztító konzervdobozból
Minden akvarista tudja, hogy akváriumunk vizének tisztántartására víztisztító készüléket használunk. A következők szerint úgyszólván fillérekből készíthetünk ...
Tovább »
2016 május 14 - 11:39:00

Akvárium — öreg olajoskannából
Az öreg olajos-, petróleumos-, festékes-kannák aranyat érnék a barkácsnak. Már sokat olvashattunk, hallhattunk arról, mennyi mindenre lehet felhasználni őket. Például ...
Tovább »
2016 május 14 - 09:27:00

Egyenáram/Váltóáram átalakító - Iszaplopó házilag - Algakaparó ültetővillával
Azt hiszem nem árulunk el nagy titkot, de leszögezhető, hogy az akvarisztika hős vagy gyermekkorában még nem volt olyan bőséges eszközkínálat a szaküzletekben mint mana...
Tovább »
2016 május 13 - 18:30:00

Ezermester "szülőotthon"
Aki elevenszülő halakat tenyészt, sok gondtól és veszteségtől megkímélheti magát, ha terhes állatainak szülőootthont készít. A fiaztató megszerkesztéséhez kicsiny...
Tovább »

Szeretettel üdvözöljük minden olvasónkat!

Az Akvarista Lexikon átfogó lexikális tudásbázist, ismereteket nyújt minden érdeklődő akvaristának. Oldalainkon megismerkedhetnek díszhalakkal, azok tenyésztésével, tartásával, táplálásukkal, akváriumi növényekkel, édesvízi gerinctelenekkel és elég jó áttekintéssel az akvarista szakirodalom könyveivel.

Komplex "biotóp kereső"-nk segítségével könnyen összeállítható egy-egy speciális akvárium. Díszhal nagy- és kiskereskedők rendelkezésére bocsátottuk az oldalon ismertetett vízi élőlények ajánlóadattábláit (melyek használatát az üzleteknek törvény ír elő), mely szolgáltatásunk teljesen ingyenes, csak regisztrálás után emailben kell jelezni az igényt rá.

Oldalunk mobilbarát!

További információk az oldal impresszumában olvashatók.


Lehetőségek:

Továbbra is szeretnénk a díszhalak életét, tartását, és ha sikerült, tenyésztését bemutatni, valamint az akvarista tudnivalók mintegy lexikon szerű gyűjteményét létrehozni (szakirodalom, technikák...).


Jó szórakozást kívánunk a laphoz!

az Akvarista Lexikon szerkesztői


Üzen a gépház

Kategória: Egyéb - Írta: gabrinus
  • 2017.01.24.: Az oldal mától SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát Biztonságos honlap!
  • 2016.05.27.: A katalógus adatlapjain új opció is megtalálható: a 10 legjobban hasonlító biotóp-jellemzőjű faj linkje.
  • 2015.09.04.: A mai naptól fogva életbe lépett új központi e-mail címünk: akvaristalexikon@gmail.com. Megkérünk mindenkit, hogy üzeneteiket, észrevételeiket itt jelezzék számunkra, illetve a tenyésztők, kereskedők is itt kérvényezhetik az ingyenes segédanyaghoz való hozzáférést!
  • 2015.09.03.: Mától mindenkit átirányítunk az új akvaristalexikon.hu címre, a változás remélhetőleg zökkenőmentes lesz! Mostantól a gabrinus.hu nyugdíjas lett, kívánjunk neki kellemes pihenést egy kellemes trópusi akváriumokkal berendezett helyen !
  • 2015.08.20.: Mától honlapunk megújult, modern dizájnnal, mobilbarát módon működik! A jó öreg Gabrinus Díszhalas Lapja nevünket nyugdíjazva mától Akvarista Lexikon néven üzemelünk. Számos formai és tartalmi újítás érhető el mától! Adatlapjaink szakmai korrekcióját folytatjuk, díszhal- és vízinövény-adatbázisunk folyamatos felülvizsgálat és frissítés alatt áll!
  • 2014.12.12.: A mai naptól a katalógusban szereplő adatlapok PDF formátumban való letöltésének megkönnyítését szolgáló fejlesztést - azaz egy új böngésző rendszert állítottunk szolgálatba. Sokféleképpen lehet vele keresni: Magyar- és Latin nevek alapján valamint a hagyományos elrendezés szerint: Kategória címek szerint is. Újdonság, hogy a kategória-leírások is elmenthetők. Kellemes adatvadászatot minden kedves érdeklődőnek!
  • 2013.08.04.: Oldalunkon megkezdte működését a "Biotóp kereső", melynek segítségével különféle víz-, környezeti-, földrajzi- és biológiai paraméterek alapján összeállíthatunk egy listát egy elképzelt biotóp-akváriumba illő akváriumi állatokról- és növényekről.
  • 2013.06.02.: Sajnos kicsit lassabban tudunk a fejlesztésekkel és frissítésekkel szolgálni, mint terveztük. Pár hónapja elkezdődött az adatlapok újbóli szakmai felülvizsgálata és sok új frissítéssel történő ellátása. Reményeink szerint a nyár folyamán már teljesen elkészülünk a várt munkálatokkal, és az azóta kért díszhalakat, illetve sok más új növény- és állatfajt tudunk a közönség elé tárni új adatlapokon is! De! Hogy addig se tétlenkedjünk, a nyár folyamán szavazatokat lehet leadni 3 különböző sügérfajra, melyek közül a győztes faj bekerül a 2014 Év díszhala szavazás 5 kiválasztott faja közé. Több olvasónk kérése alapján afrikából a fekete vadászsügért, dél-amerikából a Heros severus-t, míg a változatosság kedvéért ázsiából a Badis badis kéksügeret jelöltük. Mi is kiváncsian várjuk, melyik fajról adhatunk még a későbbiekben több információt! Ezen felül továbbra is havi rendszerességgel jelentkezünk a Hónap hala cikkekkel, melyek ehavi számában már nem a 2013 Év díszhala jelöltek, hanem egy manapság már háttérbe szorult, de annál érdekesebb sügérről olvashatunk. Nemsokára pedig az idei év Év díszhala cikkek záró epizódja is elérhetővé válik, támogatóinknál is!
  • 2013.03.09: Oldalunk újbóli szakmai felülvizsgálata kezdődött meg már egy-két hete, aminek során a már meglévő adatlapokat kiegészítjük új információkkal, valamint az esetleges hibákat javítjuk. Néhány elevenszülő fogasponty adatlapján már látható néhány kisebb újítás. Tervezzük minden adatlapra a lehetőség szerinti videók, további fényképek és térképek felhelyezését is, valamint a már látható változtatás a természetvédelmi státusz ismertetése. A közeljövőben várhatóak lesznek még további nagyobb volumenű fejlesztések is, amikről időben tájékoztatjuk a Kedves Olvasókat!
  • 2011. 10. 01.Felhívom a figyelmét azoknak a tagoknak, akik mindenféle reklámokkal akarják az oldalt telehinteni hozzászólás, chatalés, fórumozás vagy akármi ürügyén, cselekedetük azonnali kitiltást eredményez.Draws attention to the members who are all full page ads they want to throw posts, chat, forum or whatever pretext, their actions result in an immediate ban.Привлекает внимание к пользователям, которые все полны объявлений страницу они хотят, чтобы бросить сообщений, чат, форум или любым предлогом, их действия приводят к немедленному запрету.


[ Tovább... ]
2010 október 08 - 08:48:37 | Hozzászólás: 5421
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumbanÚj édesvízi rájafajok

Kategória: Díszhal - Írta: mark24
Potamotrygon albimaculata
Potamotrygon albimaculata

Két új édesvízi rájafaj került leírásra Dél-Amerikából, a Tapajos - rendszerből. Mindkét faj már korábban felfedezésre került, sőt, akár már az akvarisztikában is ismert lehet helyenként, viszont tudományos leírásukra most került sor. Mindkét faj a Potamotrygon genust erősíti.

Potamotrygon jabuti
Potamotrygon jabuti

Az egyikük a Potamotrygon albimaculata nevet kapta. A faj fekete alapon fehér pöttyös, rendkívül dekoratív, a fekete rájafélék fajcsoportjába sorolandó.
A másik faj lenyűgöző márványmintázatot mutat (szintén sötét, feketés alapon) sárgás színnel tarkított. E fajt Potamotrygon jabuti névre keresztelték.

Mindkét faj a Tapajos középső és felső szakaszán fordul elő, aránylag gyorsan mozgó vizekben. A P. albimaculata-val ellentétben a Potamotrygon jabuti rendszerint előfordul kisebb köves, homokos és levelekkel fedett patakokban is. Élőhelyükön előfordulhat például a Potamotrygon orbignyi vagy a Paratrygon cf. aiereba, de a Tapajos alsó folyásában számos más faj is megtalálható (pl.: Potamotrygon humerosa, P. motoro). A Tapajosban legalább bizonyítottan 7 édesvízi rájafaj őshonos, de a kutatók feltételezései szerint további fajok is előfordulhatnak. Ezzel a Tapajos fajgazdagsága az édesvízi rájákra nézve az egyik legnagyobb a világon (a Rio Negro, illetve a Tocantins-Araguaia folyásvidékek mellett).

Potamotrygon rex
Potamotrygon rex

A 2016-os év sok újdonságot hozott az édesvízi rájafajok taxonómiájában, ugyanis nem sokkal e két faj leírása előtt kapott tudományos nevet egy lassan 20 éve ismert faj is, a Potamotrygon rex. E faj a Tocantinsból származik, és akárcsak a legújabban leírt Potamotrygon albimaculata, szintén a fekete édesvízi ráják fajcsoportját gazdagítja többek között a Potamotrygon leopoldi és P. henlei mellett. A faj nem mellesleg a Potamotrygon henleivel mutat igen szoros rokonságot.

A fajok leírása a Zootaxa folyóiratban jelent meg, Marcelo R. de Carvalho munkája nyomán.

http://www.mapress.com/j/zt/article/view/zootaxa.4167.1.1
http://www.mapress.com/j/zt/article/view/zootaxa.4150.5.2

2016 szeptember 18 - 11:19:17 | Hozzászólás: 251
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumbanÚj sügérfajok a Malawi-tóból

Kategória: Díszhal - Írta: mark24
Labeotropheus chlorosiglos
Labeotropheus chlorosiglos

Hála az elhivatott ichthyológusok munkájának a 2016-os évben megduplázódott a Labeotropheus nem fajainak száma. Az afrikai sügérek kedvelői számára biztosan ismerősen cseng e genusnév, általában köznapi nevükön ormányos sügérnek szokták nevezni az ide tartozó fajokat. Hosszú időn keresztül ezidáig két elismert, önálló fajt soroltunk ide: a Labeotropheus fuelleborni-t (Ahl, 1926) és a L. trewavasae-t (Fryer, 1956).

Így, 60 év után két újabb fajjal gazdagodott e színpompás sügérek tábora, ugyanis a Labeotropheus chlorosiglos és a Labeotropheus simoneae is önálló fajként került bejegyzésre, Pauers leírása által.

Labeotropheus simoneae
Labeotropheus simoneae

Mindkét faj a Malawi-tó északnyugati térségében, a Katale-sziget közelében él. E fajok is inkább az enyhén lúgos, keményebb vizet kedvelik, és sziklás környezetet, erre ügyeljünk akváriumi tartásuk során, így a vadonhoz hasonló környezetet teremthetünk számukra.

A tudósok feltételezik, hogy a Labeotropheusok számos változata között még több, önálló faj is megbúvik. Remélhetőleg, a közeljövőben ezt pontos vizsgálatok tisztázni fogják. Emellett valószínűsíthető, hogy a most leírt két faj is előfordult már akváriumokban, mindösszesen variánsi rangon számontartva. Leírásukat a Copeina magazin közölte.

2016 augusztus 31 - 13:46:26 | Hozzászólás: 408
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumbanÚj díszhalak 2016-ból

Kategória: Díszhal - Írta: mark24

A 2016-os év sem múlhat el újonnan leírt halak nélkül - melyek nem is mindegyike újdonság az akvarista közösségnek.

Az elmúlt hetek két nagy "slágerét", újdonságát mutatjuk be, melyek immáron hivatalos latin elnevezéssel kerültek be a biodiverzitást gazdagító újabbnál újabb fajok díszes körébe!

Corydoras eversi
Corydoras eversi

Corydoras eversi
Brazíliai származású, kb. 5 cm-es nagyságot elérő páncélosharcsafaj, mely az Araguaia középső folyásvidékéről származik. Tencatt & Britto írták le, és tiszteletből Hans-Georg Evers, német páncélosharcsa-szakértő (aki egyébként az Amazonas című szaklap főszerkesztője is) után nevezték el.

Pseudomugil luminatus
Pseudomugil luminatus

Pseudomugil luminatus
E lenyűgöző törpe kalászhal minden bizonnyal nem ismeretlen néhány akvarista előtt. Korábban Pseudomugil sp. "Red Neon" néven fordult elő, és az utóbbi egy-két évben igazán nagy népszerűségre tett szert. Pápua Új-Guineai eredetű díszhal, leggyakrabban a Pseudomugil paskai-val tévesztik össze. Első múzeumi példányát 1997-ben gyűjtötték, és tévesen P. paskai-ként azonosították. Az akvarisztikába 2011-ben került "Red Neon" névvel, de sokáig ezt is egy paskai-színváltozatnak tartották, mígnem Allen, Unmack & Hadiaty munkája során bebizonyosodott, hogy új fajról van szó!

2016 június 12 - 22:35:04 | Hozzászólás: 333
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumbanÉv díszhala 2016 végeredménye

Kategória: Egyéb - Írta: mark24

Hagyományunkhoz hűen idén is megtartottuk az Év díszhala választást, melyben annyi újdonságot vezettünk be, hogy 3 jelölt között lehetett a szavazatokat elosztani. Szavazt leadásra október óra volt lehetőség a www.akvaristalexikon.hu és a www.diszhal.info oldalakon. Sajnos szokatlanul kevés voks érkezett, reméljük jövőre ez változni fog. A végeredmény is tükrözi, hogy mindvégig fej-fej mellett haladtak a jelöltek, csak pár szavazatnyi különbség döntött, és a sorrend nem volt mindig a végeredmény szerint a szavazás során!


Lássuk tehát a végeredményt, az összesített szavazatok tükrében:

III. Kék díszcsuka (Aplocheilus panchax) 169 szavazattal.

II. Holdfény gurámi (Trichopodus microlepis) 173 szavazattal.

I. Parázslazac (Hyphessobrycon amandae) 194 szavazattal.

2015 december 30 - 22:52:20 | Hozzászólás: 324
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumbanOldal:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10